Mit nem ehetünk, ha gyógyszert szedünk?

Amit a gyógyszerek és az élelmiszerek között kialakuló nem kívánt kölcsönhatásokról tudni érdemes. A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával jelenik meg.

Ez a téma kétségkívül minden gyógyszert szedő páciens figyelmét felkelti vagy legalább egy kicsit érdekesebben hangzik, mint a száraz gyógyszerszedési szabályok olvasgatása. Nehéz általánosan összefoglalni a lényeget, mert minden gyógyszer esetében más és más élelmiszerek okozhatnak problémát, ha egyáltalán van olyan étel, amit kerülni kell az adott gyógyszeres terápia mellett.

Sajnos hasonlóan a gyógyszerek és gyógyszerek között kialakuló kockázatokhoz, bizonyos esetekben az egyes gyógyszerek mellett fogyasztott, meghatározott élelmiszerek is komoly problémát eredményezhetnek, illetve kellemetlen tünetek kialakulását okozhatják.

Csökkenthetik a terápia hatékonyságát vagy akár növelhetik a mellékhatások kialakulásának valószínűségét.

A gyógyszertárakban az egyik leggyakrabban feltett kérdés ebben a témakörben, hogy a vásárolt gyógyszerek mellett milyen mértékben megengedhető az alkohol fogyasztása. Ehhez hasonlóan azonban sokszor okozhatnak problémát például egyes gyümölcsök, zöldségek is bizonyos hatóanyagok mellett, mégis jóval kevesebbszer hallunk ezekről a lehetséges kockázatokról. A gyógyszeres terápiák mellett betartandó diétákról minden esetben tájékoztatja a kezelőorvos a pácienseket, de kérdés esetén bátran fordulhatnak a gyógyszerészekhez is.  

Kérjük és fogadjuk el a gyógyszerész javaslatátForrás: 123rf.com

A gyógyszerészek tanácsot tudnak adni abban, hogy milyen gyógyszerek szedése esetében kell kerülni a citrusféléket, mikor okozhat problémát nagyobb mennyiségű fokhagyma, spenót, saláta, avokádó vagy akár az áfonyalé fogyasztása. A gyógyszerészek segítenek a kockázatok mérlegelésében is.

A helyzetet bonyolíthatja az, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek már koncentrált formában, azaz pl. étrend-kiegészítőként is fogyaszthatóak, gondoljunk a grapefruit mint gyümölcs és a grapefruit-csepp esetére. Ezek fogyasztása kerülendő bizonyos koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket szedő betegek számára. Mindezek mellett egyre több, úgynevezett funkcionális élelmiszert lehet kapni a boltokban, amelyek dúsított mennyiségű tápanyagtartalma még könnyebben nem kívánt kölcsönhatást, esetleg kockázatot eredményezhet néhány folyamatosan szedett gyógyszerrel.

A kockázatok elkerülése érdekében érdeklődjön a gyógyszertárakban, kérdezze a gyógyszerészeket!  

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával jelenik meg.