Laboratóriumi paraméterek értékelése – tájékozódj a vérvizelésről!

Vérvizelésről akkor beszélünk, amikor a vizeletben kóros mennyiségű vér jelenik meg. Ez centrifugált vizelet üledékében látóterenként kb 2-3 vörösvértestnél nagyobb mennyiségű vért jelent, mely laboratóriumonként kissé eltérhet ettől. Véres vizelet esetén meg kell győződnünk, hogy a vér valóban a húgyutakból származik, és például nem menses ideje alatt lett levéve.

Vérvizelésnél fontos elkülöníteni, hogy szemmel látható-e a vér a vizeletben (ezt makroszkópos haematuriának nevezzük), vagy a mikroszkópos vizsgálat során derült-e fény rá.

A tapasztalt patológus rendkívül értékes segítséget nyújt a pontos diagnózis felállításábanForrás: 123rf.com

Amennyiben biztosan a húgyutakból jön, fontos eldönteni, hogy vese eredetű-e, vagy pedig az alsó húgyútakból származik. A vörösvértestek zsugorodott alakja inkább az előbbi mellett szól, ép vörösvértestek sokkal inkább a vese „alatti" területek megbetegedése esetén látható – leggyakrabban kő, tumor vagy valamely gyulladás esetén. A vese gyulladásos betegségeiben sokszor észlelhetőek olyan vörösvértestek, melyek ugyan szabálytalan alakúak, de leginkább egy mickey egér fejhez hasonlítanak.

A megfelelő ok kiderítéséhez sokszor nephrológus és urológus együttműködésére van szükség. Vese eredet mellett szól még, ha a vizeletben fehérje is látható. Húgyúti fertőzéskor is lehet vér a vizeletben, ekkor azonban gennysejtek is mutatkoznak. 50 év feletti betegeknél szemmel látható vérvizeléskor legelőször a felmerülő daganatos betegség lehetőségét kell kizárni, különösen akkor, ha ezt panasz nem kíséri.

Vérvizelésről akkor beszélünk, amikor a vizeletben kóros mennyiségű vér jelenik megForrás: 123rf.com

Kivizsgálása során a részletes betegvizsgálat és a kórtörténet felvétele mellett hasi ultrahang vizsgálatot végzünk, illetve sok esetben szükség van egyéb képalkotó eljárásokra is. A natív CT-vizsgálat hasznos segítséget nyújt a vesekövek felderítésében, kontrasztanyagos CT-t elsősorban daganatos betegségek kizárására kérünk. Az urológus által végzett hólyagtükrözés, mely egy eszközös beavatkozás, részét képezi a vérvizelés kivizsgálásának. Vese eredetű véres vizelet gyanújakor vesebiopsziás vizsgálat deríthet fényt a pontos kóreredetre. Ez a helyi érzéstelenítésben végzett vizsgálat lehetőséget ad a vesebiopsziás minta fény-, és elektronmikroszkópos vizsgálatára is. A tapasztalt pathológus rendkívül értékes segítséget nyújt a pontos diagnózis felállításában.