Gyógyfürdők Magyarországon: Kaposvár, Sopron, Mórahalom

A gyógyfürdőkben valamely természetes gyógytényező felhasználásával gyógyító vagy rehabilitációs tevékenységet, továbbá fürdőkezelést vagy balneoterápiát biztosítanak. Természetes gyógytényezőnek minősül az elismert gyógyvíz, a gyógyiszap, a gyógybarlang és az éghajlati tényezők. Ahhoz, hogy egy intézményt gyógyfürdővé minősítsenek, a felsoroltakon kívül gyógyászati szolgáltatásokat is nyújtani kell. Bizonyos kezeléseket a társadalombiztosítás is támogat.

A gyógyfürdők meleg vize fokozza az ízületek, izmok anyagcseréjét, meggyorsítja a tápanyagok felszívódását a vérből és fokozza a sejtekből a salakanyagok leadását. A termálvízben található ásványi anyagok a bőrön keresztül felszívódnak, ezáltal fejtik ki jótékony hatásukat. A vízben a beteg ízületek gyógyító hatású átmozgatása a felhajtó erő miatt jóval könnyebb.
A javasolt fürdési idő – a gyógyvíz összetételétől és hőmérsékletétől függően – egy alkalommal 20–30–45 perc lehet.

Kaposvár – Virágfürdő

A kaposvári gyógyvíz magas ásványianyag-tartalma hosszan tartó fájdalomcsillapító és funkciójavító hatással bír. Alkalmas mozgásszervi megbetegedések, baleseti sérülések kezelésére, idegsebészeti műtétek utáni rehabilitációra és használható nőgyógyászati kezeléseknél is.

Virágfürdő, Kaposvár. Gyógyvize a mozgásszervi és nőgyógyászati betegségben szenvedők számára javasolt.Forrás: Kaposvári Virágfürdő

A 2015-ben minősített gyógyvíz 55,5 C◦-os hőmérsékleten éri el a felszínt, több mint egy kilométeres mélységből (1050 méter) érkezik. Az összes oldott ásványianyag-tartalma jelentős, különösen magas a jodid-, a bromid- és a metakovasav-tartalma. Gyógyvize a mozgásszervi és nőgyógyászati betegségben szenvedők számára javasolt.

Sopron – Balfi Gyógyfürdőkórház

A Soproni Gyógyközpont balfi részlegén a mozgásszervi betegségben szenvedők kezelése és rehabilitációja folyik. Egy felújított Kneipp-féle vízgyógyászati részleg, úszó-, gyógy- és taposómedence, váltófürdő is található a Balfi Gyógyfürdőkórházban.

Balfi Gyógyfürdőkórház, Sopron. A magas kénhidrogén tartalmú gyógyvíz alkalmas a mozgásszervi betegségben szenvedők rehabilitációjáraForrás: termalonline.hu

A gyógykezelésben felhasználják az ismert, már rómaiak korában is alkalmazott magas kénhidrogén tartalmú gyógyvizet. Az 1975-ben telepített gyógyfürdőkórház alkalmas a mozgásszervi betegségben szenvedők kezelésére és rehabilitációjára, és kedvezően használja ki a Fertő tó által módosított, Sopronra is jellemző klimatikus tényezőket is.

Mórahalom

A fürdő termálkútja a Pannon őstenger üledékrétegeiből nyeri alkáli-hidrogénkarbonátos vizét. A 39,5 °C-os, ásványi anyagokban gazdag, jódos jellegű víz 1999-ben kapta meg hivatalosan a gyógyvíz minősítést. Fürdőkúrában kopásos és gyulladásos ízületi, illetve gerincbetegségek, izomreuma, továbbá nőgyógyászati megbetegedések kezelésére szolgál.

A mórahalmi gyógyvíz a térd- és vállízületi megbetegedésekre javallottForrás: Mórahalmi Gyógyfürdő

A mórahalmi termálkút gyógyvízzé nyilvánítása során végzett klinikai vizsgálat statisztikailag igazolta a fürdő vizének kifejezett gyógyhatását a térd- és vállízületi megbetegedésekben, így a fürdőt méltán nevezhetjük a térség „térd-, és váll centrumának".

Használat előtt kérdezze meg (fürdő)orvosát!

Figyeljünk arra, hogy a javasolt fürdési/kezelési időt ne lépjük túl, amely általában naponta 2 x 20–30 perc és 2-3 hétig tart! A gyógykúra megkezdését orvosi vizsgálat előzze meg, hiszen vannak olyan ellenjavallatok, amelyek esetében egészségre ártalmas meleg vizes fürdőben tartózkodni, ilyenek például a keringési, a gyulladásos, a fertőző és a daganatos betegségek.