Ritka rákfajta miatt kellett amputálni Judit lábát, elmeséli nekünk

A szarkóma, a kötőszöveti daganat ritka és igen rosszindulatú kórkép, a belőle való a gyógyulásra szinte egyetlen esély van: az érintett végtagot amputálni kell. 35 évesen, kétgyermekes édesanyaként, nem sokkal a testvére halála után szembesülni ezzel a diagnózissal - ez több mint megrázó.

"Azt mondják, a villám nem csap be kétszer ugyanoda... Nos biztosan állíthatom, hogy ez hazugság. A testvérem 2020 szeptemberében feladta a harcot a leukémiával szemben, küzdött, harcolt, de végül menni akart... Aki veszítette már el közeli szerettét, az tudja, hogy egy ilyen csapáson sose jut túl az ember, mindössze elfogadja, megtanul a szeretett személy hiányával együtt élni, de sose lesz olyan az élete, mint előtte volt. Azt gondoltam, hogy ennél nehezebb időszak nem lesz az életemben, azonban az égiek úgy gondolták, tanítanak még egy kicsit. Így történt, hogy 2021. május 12-én a sürgősségin közölték velem, hogy daganat van lábamban" – kezdte el internetes naplóját Gelegonya Judit, akinek óriási szerencséje volt, hogy a lábának bedagadása miatt azonnal orvoshoz fordult. A többit elmondja abban a videóban, amit az amputációja után nem sokkal adott a Gyógyzónának.

A szarkómák a kötőszövetekből kiinduló daganatok. A végtagi lágyrész szarkómás betegek általában nagyon későn jutnak diagnózishoz, mivel a kezdetleges tüneteket általában más problémának gondolják az orvosok.