Orrcsepp, orrspray használata, hogy valóban hasznunkra váljon

„Orrspray-függőség", amikor gyógyszerészként ezt mondjuk figyelmeztető szándékkal a patikákban, vásárlóink gyakran egy elgondolkodó félmosollyal fogadják, és egyszerűen csak legyintenek. A tapasztalatunk sajnos az, hogy sokan nem veszik komolyan, miszerint meghatározott orrspray-k vagy orrcseppek túlzott ideig tartó, folyamatos alkalmazása többet árthat, mint használ. Ezen gyógyszerek esetében tehát kiemelkedő fontosságú az „5-ször M-es szabály": Mit, Miért, Mennyit, Mikor és Miként? Lehet használni, de tudni kell, hogyan!

Biztosan sokan sokféle orrcseppet vagy orrspray-t ismernek, amelyek recept nélkül vásárolhatóak a patikákban. Most azokkal foglalkozunk, amelyek náthás jellegű megbetegedések tüneteinek kezelésére használhatóak, pl. orrdugulásra, orrfolyásra. Ezek közül is azoknak a készítményeknek az alkalmazási szabályait érdemes áttekinteni, amelyek valamilyen érösszehúzó hatású hatóanyagot tartalmaznak (tramazolin, oximetazolin, xilometazolin). Igen közkedvelt készítményekről van szó, ami nem meglepő, hiszen speciális hatóanyagtartalmuk jóvoltából kiválóan alkalmasak a kellemetlen tünetek enyhítésére, sőt a spray gyógyszerforma sokszor praktikusabb, mint a csepp; de túlzott mértékű használatuk sajnos kockázatokkal járhat.

Melyek a kockázatok? Miért leszünk „függők"?

A szóban forgó orrcseppek és orrspray-k hatását az orrnyálkahártya hajszálereinek összehúzása eredményezi. Használatuk után – a náthás ember nagy örömére – megszűnik pl. a kínzó orrdugulás, ismét fellélegezhetünk. A készítmények hatása azonban csak ideig-óráig tart, miután ez elmúlik, a hajszálerek logikusan újra kitágulnak, ez pedig a kellemetlen panaszok visszatérésével járhat az orrnyálkahártya ismételt megduzzadása miatt. Ezért naponta többször is szükséges lehet a vásárolt termék használata – szigorúan a nátha ideje alatt.

Az orrspray hasznos lehet a nátha idején, de vigyázzunk arra, hogy ne szokjunk rá a használatára!Forrás: 123rf.com

A probléma ott kezdődik, amikor ez a jelenség egyre fokozódik, gyakorlatilag az orrspray használatának elhagyásával a náthás állapothoz hasonló orrdugulás érezhető akkor is, ha valójában már nem vagyunk betegek. Egyszerűen nem vesszük észre, hogy a visszatérő tüneteinket már nem betegség okozza, hanem magának az orrspray-nek az elhúzódó használata eredményezi. Ez egy „ördögi kör", az orrdugulás folyamatosan visszatérő érzete miatt sokan nem hagyják abba az orrspray-k (vagy cseppek) használatát, hanem újra és újra befújják azokat; végül ezek nélkül úgy érzik, hogy nem kapnak megfelelően levegőt az orrukon keresztül. A hosszú használat azonban roncsolja az orr nyálkahártyáját, annak sorvadását eredményezheti. A károsodott nyálkahártya pedig sérülékenyebb (pl. gyakoribb az orrvérzés kialakulása), illetve könnyebben fertőződik meg (pl. baktériumok vagy vírusok által).

Mennyit és mikor?

Három fő típus létezik: külön a csecsemők, külön az 1–6 éves korosztály, és a 6 éves kor feletti gyermekek és felnőttek számára már egyaránt használható készítmények csoportja. A korosztálynak megfelelően kiválasztott spray-ket vagy cseppeket betegtájékoztatójuk szerint általánosságban naponta kétszer (maximum háromszor) szabad használni, orrnyílásonként egy-egy befújást vagy cseppet. Érdemes azonban ennél is kevesebbszer, a lehető legritkább használatra törekedni, tényleg csak akkor, ha nagyon kellemetlen az orrdugulás, illetve kifejezetten nehéz az orrlégzés.

Miként?

  • Általános szabály, hogy az orrspray-ket vagy orrcseppeket az orr kifújását követően használjuk.
  • Nagyon fontos, hogy az érszűkítő hatóanyagot tartalmazó orrcseppeket vagy orrspray-ket egy hétnél tovább nem szabad használni a hozzászokás kockázata miatt!
  • Érdemes olyan készítményeket választani, amelyek az érösszehúzó hatóanyag mellett az orr nyálkahártyáját védő összetevőt is tartalmaznak (pl. dexpantenol, illóolajok).
  • Esetleges tartósítószer-érzékenység esetén válasszuk a készítmények tartósítószermenetes változatait!
  • Amennyiben már kialakult a hozzászokás, segíthet a „leszokásban", ha fokozatosan csökkentjük a használt mennyiséget (pl. egyszerre nem mindkét orrnyílásba, hanem mindig csak az egyikbe fújunk/cseppentünk felváltva); fokozatosan csökkentjük az alkalmazási gyakoriságot; vagy illóolajos, esetleg tengervizes orrspray-k használatára váltunk. Sajnos ez nem könnyű, fontos a tudatosság!
  • Speciális panaszok esetében – például allergia vagy arcüreggyulladás gyanúja – a recept nélkül megvásárolható orrspray-k vagy orrcseppek kiválasztásában mindenképpen kérjük gyógyszerészek segítségét és pontosan mondjuk el tüneteinket, hiszen ilyenkor célirányos hatóanyagtartalomra lehet szükségünk (antihisztamin vagy nyákoldó)!
  • A gyógyszerészek segítenek a kockázatok elkerülésében, de ha a panaszok nem javulnak, illetve túl régóta tartanak, akkor forduljunk háziorvosunkhoz!

Cikkünk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával jelenik meg.