Holisztikus szemlélettel a jóllétért

Egyre gyakrabban találkozhatsz a holisztikus szóval, de talán számodra sem egyértelmű, hogy mit is takar pontosan a kifejezés. Nem vagy egyedül. Cikkünkben megkíséreljük bemutatni az egyre népszerűbb megközelítést, és azt, hogy mit jelent az orvoslásban.

A holisztikus irány egyre ismertebb és népszerűbb. Az internetes keresőbe beírva a kifejezést tucatjával találunk holisztikus gyógyászokat. A holisztikus szemlélet azonban továbbra is sokak számára nehezen behatárolható fogalom.

A holisztikus irány egyre ismertebb és népszerűbbForrás: 123rf.com

Ez nem véletlen, hiszen az interneten a kifejezés után kutakodva az a benyomása az embernek, hogy a holisztika képletében a természetgyógyászat és egy erőteljes spirituális vonal uralkodik. Ez azonban nem fedi a valóságot.

Az alternatív terápiák összessége véletlenül sem egyenlő a holisztikus gyógyítással.

Az "irányzatnak" ugyan vannak kizárólag az alternatív terápiákat, természetgyógyászatot, lelki megközelítést alkalmazó képviselői, azonban a holisztikus gyógyászat valójában ennél lényegesen többet jelent. A szemlélet alapelve, hogy az embert egységként kezeljük, a teljes emberi testet, lelket, ezeken belül az epigenetikát és a transzgenerációs örökséget, valamint a környezetet és az életmódot egyenként és együtthatóként vizsgáljuk, így keresve egy adott egészségkárosodás okát és egyúttal gyógyítási lehetőségeit is.

Széles okrendszerre széleskörű terápia javasolt

Mivel a betegségek ilyen irányú feltérképezése nem okot, hanem okrendszert tárhat fel, a kezelés is sokszínű lehet. A lehető legtermészetesebb módszerektől (pl.: illóolajok, növényi alapú krémek, gyógyteák, masszázsok, stb. alkalmazása) a pszichoterápián és a diétán át a teljes életmódváltoztatás elősegítéséig számos eszközre kiterjedhet. Mindez nem kizárólag a gyógyulást, hanem a megelőzést is szolgálja. A gyógyszereket és a bizonyítékokon alapuló orvoslás egyéb eszközeit a holisztikus szemléletű orvos ugyanakkor nem utasítja el; mindössze annyit tesz, hogy a beteg más életterületeit is megvizsgálja, és a gyógyulás érdekében szükség szerint komplexebb megközelítést javasol.

A holisztikus szemlélet alapelve, hogy az embert egységként kezeljükForrás: 123rf.com

A nyugati orvoslás szárnyal, de reméljük az irány ez lesz

A WebMD című lap példája szerint a holisztikus megközelítést alkalmazó doktor egy migrénes fejfájást nem kizárólag gyógyszerrel orvosol, hanem figyelembe vesz egyéb tényezőket, amelyek magát a fejfájást előidézhetik (pl.: étrend, stressz, alvási szokások, stb.).  A speciális gyógyászati megközelítés szerint ugyanis az egészség eléréséhez az emberi test, szellem és érzelemvilág egészként kell, hogy egyensúlyban legyen. Eszerint az egészség felborulhat, amennyiben ezen elemek bármelyike nem megfelelően működik.

Jóga és a légzés

A jóga jóval több, mint a jógaórán felvett különböző testhelyzetek – az úgynevezett ászanák – gyakorlása. Formálja és átmozgatja a fizikai testet minden irányból. Elolvasom!

A holisztikus gyógyászat azért is válik egyre népszerűbbé, mert nem ellenkezik a hagyományos értelemben vett – kezeléseken, gyógyszereken, laborokon, stb. alapuló – nyugati orvoslással, hanem egy korai időkből származó, napjainkban felerősödő, kiegészítő eleme annak. Nem történik más, mint visszatérés ahhoz az egészséges és gyógyult állapotot természetesnek elfogadó gondolkodáshoz, amely a teljes emberre és annak jóllétére összpontosít, miközben a problémák valós gyökerét szándékozik megszüntetni minden rendelkezésre álló eszközzel. Ha lassan és egyéb életmentő és életminőség-javító eredményekre fókuszálva, de talán ebbe az irányba tart a nyugati orvoslás is.