Hogyan zajlik a gyomortükrözés és kiknek ajánlott?

A gyomortükrözés során a nyelőcső, a gyomor és a nyombél vizsgálata történik. Az erre használt orvosi eszköz egy hajlékony endoszkóp, ami fényforrással bír és száloptikás. Nem csak diagnosztikára alkalmas, hanem a munkacsatornán keresztül akár mintavételi vagy terápiás beavatkozásokat is lehetővé tesz. A képeket vagy akár az egész beavatkozást is rögzíteni lehet.

A gyomortükrözést gasztroenterológus javasolja és végzi el, de csak indokolt esetben. Alapvetően a beteg megfelelő tájékoztatása után a beleegyezését kell kérni, és kapni a vizsgálat előtt. Egyes betegségek, így pl. súlyos szívbetegség, légzési zavarok, súlyos nyaki gerinc deformitás, pszichiátriai problémák, beszámíthatatlanság, felső tápcsatornai szűkületek ismerete akár ellenjavallat is lehet.

A gyomortükrözést gasztroenterológus javasolja, és végzi elForrás: 123rf.com

A vizsgálatot éhgyomorral kell végezni, ezért nem szabad előtte enni (kb. 6 órás éhezés), fontos, hogy a legtöbb szedett gyógyszert be lehet venni a vizsgálat előtt bizonyos idővel, de ha véralvadásgátlót szed valaki, annak elhagyását kérhetik. A dohányzás is kerülendő, mert jelentősen növeli a gyomor savelválasztását.

Így zajlik a gyomortükrözés

A vizsgálat során a garatot előbb érzéstelenítik Lidocain spray segítségével, majd bal oldalfekvésben a fogvédő behelyezése után azon keresztül levezetik az eszközt és a vizsgálható szakaszt áttekintik. A beavatkozás a beteg megfelelő együttműködése mellett csupán néhány percig tart. A gasztroszkópia után egy órán belül nem szabad étkezni, mert a garatérzéstelenítés miatt megnő a félrenyelés veszélye. Ha nyugtató injekciót is alkalmaztak, a vizsgálat napján nem vezethet gépkocsit a páciens.

Kiknek javasolt a vizsgálat?

Javasolt a vizsgálat, ha tápcsatornai vérzés lehetősége merül fel (pl. véres hányás, szurok széklet), vérszegénység, tartós hányás, nyelési zavarok, fogyás, étvágytalanság, felszívódási zavarok, tartós gyomorpanaszok, fekélybetegség vagy daganatos elváltozás gyanúja esetén. Sokszor a feltételezett reflux betegség miatt is elvégzik a vizsgálatot, akár rekeszsérv is igazolható. Láthatóvá tehetők a felső tápcsatorna ún. diverticulumai és a patkóbélben a Vater papilla elváltozásai is (utóbbi lényegében az epe- és a hasnyálmirigy-vezeték nyílása).

A beavatkozás a beteg megfelelő együttműködése mellett csak néhány percig tartForrás: 123rf.com

Számos kérdés megválaszolására alkalmas

Szövettani mintavétel indokolt minden kóros elváltozásból, így például a gyulladt, fekélyes, vagy daganatnak tűnő területekből. A gyomorbiopsziás mintából Helicobacter pylori meghatározást is végezhetnek. A nyombél biopsziás mintájának szövettani vizsgálata tájékoztatást adhat a bélbolyhokról és a gyulladásos elemekről, azok elhelyezkedéséről. Megfelelő szakmai kritériumok teljesülése esetén a cöliákia (helytelen, de közkeletű nevén: lisztérzékenység) is diagnosztizálható (ehhez a szerológiai vizsgálati lelet is szükséges).

Miért aluldiagnosztizált a lisztérzékenység?
A lisztérzékenység előfordulási gyakorisága a statisztikák szerint szerte a világban nagyon különböző, amely azzal is magyarázható, hogy a tüneteket mutató és a felismert lisztérzékenyek az összes eset nagyjából 10 százalékát jelentik. Elolvasom!

Egyúttal terápiára is használható

Szűkületek esetén azok tágítása, idegentest lenyelése esetén annak eltávolítása is megoldható egyes esetekben. Gasztroszkópia során, ha vérzésforrást keresnek, annak azonosítása után vérzéscsillapítást végeznek, de polipok, vagy egyes kisebb daganatok eltávolítása is megoldható sok esetben. A beavatkozásnak lehetnek szövődményei, ezekkel tisztában kell lenni. Sérülhet a nyálkahártya vagy akár a vizsgált tápcsatornai szakasz fala kilyukadhat, de ezek a problémák szerencsére igen ritkán történnek meg.