Mi az a lófarok szindróma?

Kellemetlen helyeken jelentkező fájdalom, vizelettartási és székletürítési, ill. széklettartási zavarok, szexuális diszfunkciók, izomgyengeség a lábban. A lófarok szindróma testileg és érzelmileg is hatással van az emberre. Mi ez a betegség és mit lehet tenni a tünetek enyhítése érdekében?

Az ágyéki, keresztcsonti, farkcsont idegeknek a gerincvelőből kilépő lófarokra emlékeztető gyökereit cauda equina – lófarok – néven is emlegetik. Az úgynevezett cauda equina szindróma: a cauda equina idegrostjai nyomás alá kerülése esetén jelentkezik. A háttérben gerincbetegség áll, a porckorongsérv és a nem ritkán előforduló szűkebb gerinccsatorna együttesen járulnak hozzá legtöbbször, amit traumás sérülés látványosan ronthat.

A lófarok szindróma testileg és érzelmileg is hatással lehet az emberreForrás: 123rf.com

A lófarok szindróma több, mint kellemetlen

Leggyakoribb tünete a gáttájékon, a végbél körül tapasztalt fájdalom, esetleg zsibbadás, érzéscsökkenés, nem ritkán vizeletürítési, illteve vizelettartási és székletürítési, illetve széklettartási zavarok mellett, de akár mindkét alsóvégtagba kisugárzó fájdalom, izomgyengeség is tapasztalható. A betegek egy része „lovaglónadrág"-érzészavart említ: ez a végbáltájon, a nemi szerveken, a gáton és a combok hátsó-felső felszínén jelentkezik. Sajnos szexuális diszfunkciók is következményei lehetnek.

Gyakran csak sokára lesz meg a diagnózis

A kivizsgálás során el kell tudni különíteni a tumoros elváltozásokat, a korábbi traumás sérülés okozta csontsérüléseket, vérömlenyt vagy a tályogot is. A panaszokkal a betegek gyakran kerülnek urológiára, nőgyógyászatra vagy gasztroenterológiára, ahol a szakorvosok a szükséges vizsgálatokat el tudják végezni. Ha dominánsan a végbéllel függenek össze a panaszok, szinte biztosan kolonoszkópia is történik, ahol szemmel látható eltérést nem fognak találni. Sokszor nem kevés idő telik el, ha ezeken a rendeléseken is találnak olyan eltérést, amit kezelni kell, és nincs összességében javulás, amíg a neurológus vagy az ortopéd-, idegsebész végre eldönti a diagnózist.A betegség diagnosztizálására a legjobb módszer az MR (mágneses rezonancia vizsgálat), illetve bizonyos esetekben a CT (computer tomográfia).

A lófarok szindróma diagnosztizálására a legjobb módszer az MRForrás: 123rf.com

Súlyosabb eset is lehet

A cauda equina sérülése következtében a medencefenék és a hólyag harántcsíkolt izomzatában egyfajta bénulás alakul ki, megszűnik a külső záróizmok izomtónusa, és ezzel együtt érzészavar jelentkezhet. Ennek következtében a széklettartási nehezítettség mindennapos probléma lehet. A neurogén fájdalom általában rosszabb éjszaka, és zavarhatja az alvást is. Ez a fajta fájdalom általában égő érzést vált ki, amely állandóvá és elviselhetetlenné válhat.

A cauda equina szindróma esetén a tünetek gyakran hirtelen jelentkeznek, ilyenkor az akut ellátást 1-2 napon belül meg kell kezdeni, szükség esetén műtét is végzendő.

A lófarok szindróma testileg és érzelmileg is hatással lehet az emberekre, különösen, ha krónikus a betegség. Előfordulhat, hogy az érintett már nem tud dolgozni, akár súlyos fájdalom, akár a társas életet rendkívül megnehezítő inkontinencia problémák, motoros gyengeség és érzékszervi veszteség miatt – vagy e problémák kombinációja okán. A hólyag- és bélkontroll elvesztése rendkívül aggasztó lehet, és fokozottan negatív hatással lehet a társadalmi életre, a munkára és a kapcsolatokra. A betegeknél gyakran húgyúti fertőzések alakulhatnak ki. A szexuális zavarok sem kellemesek, és így kapcsolati nehézségekhez és depresszióhoz vezethetnek.

Mikor gondoljunk autoimmun betegségre?
Az egészséges immunrendszer működése során a szervezetbe kerülő minden idegen sejtet felismeri, és mivel ezek potenciálisan ellenségnek tekinthetőek, eltávolítja azokat. Elolvasom!

Az orvossal együttműködve lehet javítani a panaszokon

Alapvető fontosságú, hogy a beteg szorosan együttműködjön orvosával a gyógyszeres kezelésben és a fájdalom enyhítésében. Számos gyógyszert írhatnak fel a fájdalom, a hólyag- és a bélproblémák kezelésére, de a fizikoterápia és a pszichológiai tanácsadás is sokat segíthet. Idegi stimulációval, ún. szubszenzoros ingerárammal a tüneteken sok esetben javítani lehet.