Mozgásterápia: instant megoldás helyett személyre szabott kezelés

Ha fáj a hát, a nyak, a derék, az, ha az orvos is úgy látja jónak, sokszor mozgásterápiáért kiált, ám vannak, akik ehelyett tablettákat vagy YouTube-ról elleshető tornagyakorlatokat keresnének. A hónapok vagy évek alatt kialakult panaszokat ugyanakkor legtöbbször lehetetlen varázsütésre, tartósan eltüntetni, hiába lenne jó.

A mozgásterápiát nagyon nem kezeljük a helyén, ez pedig abból fakad, hogy nem vagyunk tisztában annak lényegével és jelentőségével.

„Gyakori jelenség, hogy amikor az állapotfelmérést követően mozgásterápiát javaslok a páciensnek, visszakérdez, hogy nincsenek-e otthon végezhető gyakorlatok, gyakorlatsorok. Nos, hatalmas tévedés azt gondolni, hogy létezik néhány sablongyakorlat, amelytől meggyógyulunk" – mondta Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, a Feövenyessy Gerinc- és Sportrehabilitációs Központ és a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője.

A szakember szerint ez a tévhit abból ered, hogy sokan nem értik, mi a különbség a mozgás, az edzés és a mozgásterápia között. Míg a rendszeres mozgás, edzés célja a megfelelő testi és pszichés állapot karbantartása, addig a mozgásterápia valamilyen mozgásszervi panasz, betegség kezelésére, gyógyítására, azaz az állapot javítására irányul.

Kanapénál görnyedve a laptop előtt ne lepődjünk meg, ha hamar panaszokat tapasztalunkForrás: 123rf.com

Ezért nem segít a YouTube-torna

A szakember az autók analógiáját hozza példaként: amíg minden rendben, addig elegendő karbantartani a gépkocsit, ám ha elromlik, szervizbe visszük, hogy hozzáértő szakember keresse meg a hibát és javítsa meg az autót. A mindennapos testmozgás olyan, mint a gépkocsi karbantartása, a gyógytorna, mozgásterápia pedig olyan, mint az elromlott autó megjavítása. Igencsak meglepődnénk, ha a szerelő – anélkül, hogy alaposan átvizsgálta volna – az összes autót ugyanazokkal a mozdulatokkal szerelné meg, függetlenül a kocsi márkájától, életkorától, illetve a hiba okától. Márpedig pontosan ezt tesszük akkor, amikor mozgásszervi problémáinkat általános YouTube-tornákkal, azaz sablongyakorlatokkal igyekszünk orvosolni.

„A valóságban a mozgásterápia mindig személyre és problémára szabott.

Ahogy nem vesszük fel a cimboránk negyvenkettes cipőjét a harminchetes lábunkra, és eszünkbe sem jutna bevenni a szomszédasszony gyógyszerét saját panaszunkra, úgy a mozgásterápiában sem léteznek sablonok. Minden páciens és minden panasz más, így azok gyógytornája személyre szabott törődést igényel."

Mi a helyzet a gyógyszerekkel?

A legtöbb ember meglepődik azon, hogy a mozgásszervi problémák egy része életmód eredetű, tehát valamilyen hosszú távú káros terhelés vezetett a kialakulásához. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a gyógyuláshoz elengedhetetlen a kisebb-nagyobb életmódváltás.

Feövenyessy Krisztina

„Sokan meg vannak győződve arról, hogy ha a krónikus derék- vagy nyakfájdalommal elmennek az orvoshoz, az ott kapott gyógyszertől hipp-hopp meggyógyulnak" – mondja Feövenyessy Krisztina. Bizony sokan nem veszik figyelembe az orvos által adott esetben javasolt komplex terápia fontos elemét, a gyógytornát.

„A probléma azonban az, hogy ezek a betegségek sokszor a különféle káros terhelések miatt, hosszú idő alatt alakulnak ki. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tabletták önmagukban nem oldják meg véglegesen a problémát, hisz nem képesek megszüntetni a kiváltó okot, azaz a káros terhelést. De mondok egy gyakori példát, hogy érthető legyen: ha valaki nyolc-tíz órán át dolgozik egy íróasztal mellett előre görnyedő pozícióban, annak átalakul a teste, hogy adaptálódjon a terheléshez. Megbomlik az izmok közti egyensúly, tehát a berövidült izmok miatt akkor is görnyedt marad a testtartása, amikor feláll az asztaltól.

Míg a megfelelő, egyenes testtartás fenntartása nem igényel extra izommunkát, ha előre görnyedünk, a hátsó izmoknak folyamatosan és erőteljesen dolgozniuk kell azon, hogy ne essen előre a test. Idővel az izmok krónikusan elfáradnak, befeszülnek, majd a túlterheléstől kialakul a gyulladás és a fájdalom.  

Ráadásul a túlterhelt, feszessé vált izmok összepréselik a csigolyákat és a köztük lévő puha porckorongokat, s egy idő után a porckorongok feladják a harcot, kiboltosulnak, és akár sérvesedhetnek is"– vázolja a derékfájás egyik gyakori patomechanizmusát a mozgásterapeuta.

„Ha megértjük, miért alakultak ki a panaszok, azt is megértjük, hogy nincs az a gyógyszer, amely képes lenne megszüntetni azt a terhelést, jelen esetben például a helytelen testtartást, amely a fájdalomhoz és a porckorongsérvhez vezetett. A gyógyszer pusztán tüneti terápia, ideig-óráig elnyomja a fájdalmat. Az oki kezelésre, azaz a testtartás javítására azonban csakis az életmódváltás képes, melynek fontos eleme a mozgásterápia" – részletezte az adott mozgásszervi probléma megoldását a szakember. 

Gyógytorna: személyre szabott mozgásterápia
A szakemberek az anamnézis és a beteg állapotának ismerete alapján állítják össze a gyakorlatokat. Elolvasom!