Nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindróma (Restless leg) egy kellemetlen eltérés, melynek során a beteg a láb önkéntelen nyugtalanságáról, mozgásáról számol be, mely zavarja a pihentető alvásban.

Bizony nem segíti elő a nyugtalan láb szindróma a test és a lélek regenerálódását, hiszen az érintettek alvás során rúgkapálnak és/vagy sokat mozgatják lábukat. Mindez ébredésekhez, mikroébredésekhez és felszínes alváshoz vezet.

Kialvatlanság, tehetetlenség, depresszió

A páciensek sokszor azzal fordulnak szakemberhez, hogy párjuk szerint nem lehet mellettük nyugodtan aludni, miközben ők maguk sokszor nem is tudnak a tünetről. A kialvatlanságtól, a tehetetlenségtől nem ritka a depresszió kialakulása sem.

Diagnózis

A diagnózisra a beteggel történő megbeszélés és az alvásvizsgálat együttesen világíthat rá. A nyugtalan láb szindróma hátterében számos ok állhat. A leggyakoribb talán a vashiány, szinte az mondható, hogy a fenti panaszok esetén mindenképp szükséges a vasháztartás laboratóriumi vizsgálata. A belgyógyászati kórképek közül típusos tünete lehet a krónikus veseelégtelenségnek is.

Művesekezelésben részesülő betegnél a tünet jelentkezése fel kell hogy vesse, megfelelő-e a művesekezelés hatásfoka. A művesekezelés gyakorisága, vagy a kezelés időtartalmának meghosszabbítása sokszor enyhít a panaszokon.

Ezenkívül számos ideggyógyászati kórkép is járhat a fenti panaszokkal, kísérheti a Parkinson-kórt, vagy akár a sclerosis multiplexet is. Reumatoid artritisznek szintén kísérő tünete lehet. Azonban a betegség genetikai háttere sem elhanyagolható, sok esetben több családtagnál is kimutatható a tünet.

Mi a szklerózis multiplex?

Hogyan tovább? – teszi fel a kérdést, akinél szklerózis multiplex betegséget diagnosztizálnak. A diagnózis kezdeti időszakában a kezelőorvos részletes tájékoztatását követően is akadhatnak még váratlan kérdések a betegséggel kapcsolatban. Éppen ezért az SM-mel való együttélés gyakorlati szempontjaira összpontosítva összefoglaljuk és megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket. Elolvasom

Ezek a kiváltó okok lehetnek tehát a hátterében:

  • vashiány
  • krónikus veseelégtelenség
  • a művesekezelés hatásfoka, gyakorisága, időtartama
  • ideggyógyászati kórképek: Parkinson-kór, sclerosis multiplex
  • reumatoid artritisz
  • genetikai okok
Érdemes nem beletörődni a a nyugatalan láb szindróma okozta panaszokba, hiszen orvosi segítséggel javíthatunk a beteg állapotánForrás: 123rf.com

Kezelési módok

A nyugtalan láb szindróma orvoslására szerencsére számos lehetőség áll rendelkezésre. Természetesen az alapbetegség terápiája a legfontosabb, azonban akkor is, ha ez nem deríthető fel, lehetőség van többféle kezelésre.

  • Bizonyos életmódbeli változtatások is sokszor segítenek, így például a rendszeres biciklizés, vagy séta sokszor enyhíti a tüneteket.
  • A masszázs szintén hasznos segítség lehet. A megfelelő folsav és magnéziumbevitel szintén jótékony hatású.
  • Érdemes vasban gazdag élelmiszereket enni. Az energiaitalok, a tea és a kávé fogyasztása azonban ronthatják a tüneteket.

Nem szabad beletörődni a panaszokba, hiszen szakszerű segítséggel sokat javíthatunk a nyugatalan láb szindrómával élő emberek állapotán.

Örökölhető-e a szklerózis multiplex?

Magyarországon a járóbeteg-szakellátásban megjelent szklerózis multiplexes (SM) betegek száma évi 6-7 ezer körül mozog és becslések szerint hazánkban évente mintegy 300–500 új esetet diagnosztizálnak, tehát az SM nem tekinthető ritka kórképnek. Az SM-betegek és hozzátartozóik éppen ezért gyakran teszik fel a kérdést: örökölhető-e a szklerózis multiplex? Elolvasom