Melyek a leggyakoribb emésztőszervi megbetegedések?

Az emésztőrendszeri betegségek a szájüreget és a tápcsatorna további szakaszait, a májat és az epeutakat, valamint a hasnyálmirigyet érintő rendellenességek széles spektrumát jelentik. Ezeknek a rendellenességeknek különféle okai vannak, beleértve veleszületett és genetikai rendellenességeket, akut és krónikus fertőzéseket, daganatokat, a gyógyszerek és toxinok káros hatásait, emésztési problémákat és sok esetben ismeretlen okokat. Bizonyos állapotok, például az étkezéssel összefüggő tünetcsoportok annyira elterjedtek, hogy szinte egyetemes élettapasztalatnak tekinthetők, míg sok más betegség viszonylag ritka.

Melyek a leggyakoribb emésztőszervi megbetegedések? Attól függ melyik korcsoportban vagy melyik országban tesszük fel ezt a kérdést.

A 20. század folyamán a fejlett országokban drámai változások történtek az emésztőrendszeri megbetegedések előfordulási gyakoriságában amelyek számos tényező következményei voltak, többek között a jobb higiénia és az élelmiszerellátás javulása; számos kutatási felfedezés, amely új gyógyszerek, oltások, diagnosztikai tesztek és minimálisan invazív eljárások kifejlesztéséhez vezettek; valamint létrejött az a gazdasági és egészségügyi rendszer, amely képes lehet ezeket az előrelépéseket a lakosság többségének biztosítani.

Mivel az emésztőszervek sokfélék, a betegségeik is azok – lehetnek pl.

organikus, funkcionális, gyulladásos, daganatos, immunológiai hátterű vagy endokrin eredetű, toxikus/gyógyszer által kiváltottak.

A leggyakoribb 10 betegség együttvéve az emésztőrendszeri betegségek teljes előfordulásának csak 20%-át teszi ki, míg a fennmaradó 80% számos ritkább betegséget jelenthet.

Ezekkel a betegségekkel találkoznak gyakran az orvosok

A fejlett országokban gyakoribb a reflux betegség (GERD), az epekövek okozta betegségek, a gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás), az irritábilis bél szindróma (IBS: mind a hasmenéssel, mind a székrekedéssel járó formája), a cöliákia (glutén szenzitív enteropathia, vagy lisztérzékenység), a zsírmáj, de sajnos egyre gyakoribbak a daganatos betegségek is.

Az orvos először manuálisan vizsgálja betegétForrás: 123rf.com

Járványos formában is jelentkezhetnek

A tápcsatorna mikrobák által okozott megbetegedései még mindig gyakoriak. Az emésztőrendszeri betegségek nem ritkán jelentkezhetnek járványos formában is. A gyakoribb bakteriális eredetűek közé a Salmonellosis, Campylobacteriosis, Yersiniosis, Shigellosis, Enteropathogen E. coli fertőzések tartoznak és egyre nagyobb problémát jelent a Clostridium difficile/antibotikum asszociált hasmenés is. Vírusok közül sokszor a Calicivírus, rotavírus, a protozoonok közül a Giardia lamblia, illetve az Entamoeba histolytica jelenthet gondot.  Az emésztőrendszeri betegségek a trópusi országokban is a leggyakoribb problémák közé tartoznak.

Tüneteiket tekintve általában hasmenésként, hasi fájdalomként, gyomor-bélrendszeri vérzésként, bélelzáródásként, felszívódási zavarként vagy alultápláltságként jelentkeznek.  

A trópusokon gyakoribb betegségek közé tartoznak a gyomor-bélrendszeri fertőzések, a has és a belek tuberkulózisa, Helicobacter-fertőzés, felszívódási zavarok, trópusi enteropathiák, a hasnyálmirigy-gyulladás, a nyombélfekély.

A higiénés körülmények javítása és a társadalmi-gazdasági feltételek javítása csökkentette számos fertőző betegség terheit, de a trópusokon korábban nem gyakori betegségek, például a gyulladásos bélbetegségek és cöliákia megjelenése már a jelen problémája. Fontos, hogy a fertőző hasmenéses megbetegedések gyakoribb okai a gyermekkori morbiditásnak és halálozásnak ezekben az országokban.