Az akut betegségek főbb jellemzői

Az akut, vagy más néven heveny megbetegedések jellemzői a hirtelen kezdet. Ezzel szemben a krónikus betegségek legtöbbször lassan kezdődnek.

Lefolyásuk is különböző. Míg az előbbinél a betegség az időben változik, javuló, vagy rosszabbodó irányban, addig az utóbbi időben sokkal inkább az állandóság látszatát kelti. Az akut betegségek sokszor súlyos megbetegedések, orvosi ellátás válhat szükségessé. Természetesen ártalmatlan kórállapotok is lehetnek akutak, mint például a mindenki által ismert szájüregi afta.

Mi okozhatja?

A heveny betegségek kiváltó oka sokféle lehet: okozhatja valamely kórokozó, akár vírusos, akár bakteriális vagy akár gombás eredetű is lehet.

Ha nem múlik, a heveny panasszal menjünk orvoshozForrás: 123rf.com

De nemcsak fertőzés, hanem valamilyen anyagcserefolyamat kisiklása is kiválthatja: Ilyen például a cukorbetegek szénhidrátanyagcseréjének kisiklása, azért mert a betege valamilyen okból nem ad inzulint magának vagy amiatt, hogy az inzulinigény valamilyen állapot miatt megváltozik és relatív inzulinhiány lép fel. Az epeköves betegek esetében valamilyen ételabúzus kiválthajta a kövek „elindulását" beszorulhatnak az epevezetékbe, ez szintén akut megbetegedésnek tekinthető.

Amenniyben egy betegség hirtelen kezdődik és idővel jelentősen rosszabbodik, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Vannak az úgynevezett időfaktoros betegségek, mint amilyen a koszorúérelzáródás is, ahol a beteg állapota és a szívizom életben maradásának esélye néhány órán múlik.

Az orvosi ellátás része a beteg részleteskikérdezése, a részletes betegvizsgálat. Az akut lefolyású betegségek kivizsgálása során szinte mindig történik valamilyen laboratóriumi vizsgálat, melyet képalkotó vizsgálatokkal lehet kiegészíteni.

A gyógyítási folyamat a betegség súlyosságától, illetve lefolyásától és a beteg eredendő állapotától függ.