Antibiotikum egykor és ma

Az antibiotikum olyan gyógyszer, amely az emberi és állati szervezetben megtelepedett baktériumokat elpusztítja vagy szaporodásukat gátolja, ezért bakteriális fertőzések kezelésére vagy megelőzésére használják. Eredetileg csak azokat a vegyületeket nevezték antibiotikumoknak, melyeket valamilyen élőlény (gomba, baktérium) termelt, ma már minden baktériumellenes gyógyszert antibiotikumnak hívunk.


Már az ókori kultúrákban – Egyiptomban és a görögöknél – penésszel, növényi részekkel és ezek levével kezelték a fertőzéseket. Alexander Fleming 1928-ban fedezte fel a penicillint, a legismertebb antibiotikumot. Megfigyelte a penészgomba baktériumölő hatását, majd kivonta a hatóanyagot. Jellemezte biológiai hatásait, és azt találta, hogy alkalmas lehet gyógyszernek. Első bevetésére azonban csak 1942-ben került sor, mivel nehézséget okozott a megfelelő mennyiség előállítása.

Fleming neve összekapcsolódik az antibiotikum kutatássalForrás: 123rf.com

A későbbiekben még számos különféle antibiotikumot fedeztek fel, legtöbbjük természetes anyagokon alapul. Ma az antibiotikumok a leggyakrabban felírt gyógyszerek, világszerte 13 százalékos részesedéssel, de az ismert 8000 antibiotikus hatású anyag közül csak nyolcvanat használnak gyógyszerként.

Fokozott óvatosságra intenek

Az antibiotikumok indokolatlan vagy helytelen alkalmazása ellenálló törzsek és fajok kialakulását eredményezte, emiatt a baktériumok rezisztenssé váltak a jövőbeni kezelésekkel szemben. Ez egészségügyi kockázatot jelent nem csak az antibiotikumot nem megfelelően alkalmazó ember, hanem mindenki más számára is, aki később megfertőződhet a rezisztens baktériummal. Jelenleg is folynak a kutatások a multirezisztens törzsek elleni antibiotikumok kifejlesztésére.

Veszélyes az öngyógyszerezés, vagy az, ha a beteg elvárja, netán konkrétan meg is nevezi, hogy az orvos milyen gyógyszert írjon fel számára. Vírusos betegségek esetén – amennyiben nincs baktériumos társfertőzés –, értelmetlen az antibiotikum használat, mivel a vírusok ellen ez a fajta gyógyszer hatástalan.
Az is kockázatot jelent, hogy az utazóknál megelőzési céllal alkalmazzák az antibiotikumokat, illetve ha az orvosok nem veszik figyelembe a beteg testsúlyát és előtörténetét receptíráskor. Szintén hiba, hogy a páciensek nem tartják be az adagolási szabályokat, nem az előírás szerint szedik a gyógyszert.

Ezekre figyelj:

  • Ne próbálj vény nélkül antibiotikumot venni!
  • Ne tartogass megmaradt antibiotikumot későbbre!
  • Ne használj korábbi kezelésből megmaradt antibiotikumot!
  • Ne adj megmaradt antibiotikumot másoknak!

Kutatóorvosok és számos szakmai szervezet is rámutatott, hogy az intenzív állattartásban teljesítményfokozásra és betegségmegelőzésre használt antibiotikumok és az általuk kitenyésztett rezisztens baktériumok közvetlenül a természetbe jutnak, majd a szennyezett vizek útján visszakerülnek az emberhez.