Mikor gondolj hólyaghurutra és hogyan gyógyítható?

A húgyúti fertőzések egyik leggyakoribb formája a heveny hólyaghurut: szinte minden nő élete során legalább egyszer találkozik vele, de természetesen férfiaknál is előfordulhat. Vezető tünete a vizeléskor jelentkező égő, csípő érzés, a gyakori vizelési inger és az alhasi fájdalom. Mit tegyél, ha ilyen panaszaid vannak?

Érdemes mindjárt az elején leszögezni: a láz a hólyaghurutnak nem jellemző tünete, előfordulásakor inkább már a vesemedence gyulladás lehetősége merül fel. Hólyaghurutnál a vizeletben gennysejtek láthatók, melyek mennyisége arányos a betegség súlyosságával.

A húgyúti fertőzések egyik leggyakoribb formája a heveny hólyaghurutForrás: 123rf.com

A nők húgyúti fertőzésekor, ha az első ízben fordul elő, nem feltétlenül fontos vizelettenyésztést végezni, az antibiotikum választásánál inkább a legvalószínűbb kórokozóknak megfelelő gyógyszert adják a szakemberek. Amennyiben valamely speciális eset áll fenn – a páciens alapbetegsége szükségessé teszi, vagy ismétlődően jelentkezik a kórkép – akkor a vizelettenyésztés alapján úgynevezett célzott antibiotikumos kezelést alkalmazunk. Részletes laborvizsgálat visszatérő fertőzések esetén indokolt, vagy ha vesemedence-gyulladás gyanúja forog fenn.

Hólyaghurut esetén fontos a beteg tájékoztatása a fertőzés megelőzésének fontosságáról. A betegek jelentős része tudja valamilyen epizódhoz kötni a hólyaghurut kialakulását: vannak nők, akik a menstruációs ciklussal hozzák összefüggésbe, ismét mások a szexuális aktivitással, de a székrekedés következménye is lehet a betegség.

A megfelelő folyadékbevitel, a higiénés szabályok precíz betartása sokat segíthet.  

A székrekedés megelőzése szintén fontos. Ezenkívül vannak gyógynövénykészítmények, mint például a tőzegáfonya, melynek vizeletfertőtlenítő hatása régóta ismert. Valamint forgalmazásban vannak bizonyos immunerősítő készítmények, melyek kúraszerű szedése is a megelőzés pillérévé válhat.