A máj Hepatitis-C vírus fertőzése nemcsak a májat érinti

A Hepatitis-C Vírus fertőzést (HCV) elsősorban a máj megbetegedéseként tartjuk számon, bár számos májon kívüli megnyilvánulása is lehet a betegségnek. Ezzel kapcsolatban jelent meg egy kiváló összefoglaló a New England of Journal of Medicine legújabb számában.

A világon 71 millió ember érintett Hepatitis-C Vírus fertőzésben és a betegség évente 350 ezer ember halálát okozza. Kutatási adatok bizonyítják a kapcsolatot a krónikus HCV-fertőzés és a krioglobulinémiás vaszkulitisz, az inzulinrezisztencia, a limfómák és különböző szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása között.

A klinikai vizsgálat alapján elmondható, hogy a korai kezelést kapó HCV-fertőzöttek között kisebb számban alakultak ki haematológiai betegségek (B-sejtes limfóma, krioglobulinémiás vaszkulitisz). Ugyanígy csökkent az inzulinrezisztencia, a cukorbetegég és szív- és érrendszeri betegségek rizikója is. A teljesség igénye nélkül kiemeljük néhány megjelenési formáját a HCV-fertőzés májon kívül okozott problémáinak.

A Hepatitis-C Vírus fertőzésnek számos májon kívüli megnyilvánulása vanForrás: 123rf.com

Krioglobulinémiás vaszkulitisz

A krioglobulinémiás vaszkulitisz betegség lényegét a 37 Celcius fok alatt kicsapódó immunglobulinok alkotják, mely betegség igen gyakran jelenik meg HCV-fertőzéssel élő emberekben. Tünetei közé tartozik a krónikus fáradtság, az izompanaszok és bizonyos jellegzetes bőrtünetek. Fájdalmas érzészavarok szintén gyakran okoznak panaszt a betegeknek az alsó végtagokon. A krioglobulinémia krónikus, gyulladásos vesebetegséget is okozhat. A 2011 óta létező ún. direkt ható antivirális szerek (DAA) csökkentik ezen kórképek kialakulásának esélyét.

Szív- és érrendszeri érintettség

A szív-, és érrendszeri megbetegedések közül a stroke, a szívinfarktus, az érszűkület, a szívelégtelenség és a szívizomgyulladás szintén gyakrabban fordul elő HCV-fertőzötteknél. Ez feltehetően annak következménye, hogy HCV-fertőzöttek körében gyakori a magasvérnyomás és a cukorbetegség kialakulása, mely kórállapotok fontos rizikófaktorai a fenti megbetegedéseknek. A DAA-kezelések megjelenése ezen rizikókat is csökkenti.

Cukorbetegség

A cukorbetegség szintén gyakrabban fordul elő HCV-fertőzöttek körében. Enne oka nemcsak a vírus direkt hatása a hasnyálmirigy sejtekre, hanem a fokozott inzulinrezisztenciát előidéző hatás és a gyulladásos molekulák nagy mértékű felszaporodása a szervezetben. A korszerű terápiák következtében a szénhidrátháztartás lényegesen javult mind a cukorbeteg, mind a még nem cukorbeteg HCV-fertőzöttek körében.

Krónikus vesebetegség

A krónikus vesebetegég kockázata szintén nagyobb HCV-fertőzöttek körében. Ebben szerepet játszanak a HCV-fertőzéshez gyakran társuló fenti anyagcsere eltérések, a cukorbetegség és a magasvérnyomás gyakori előfordulása. A vese glomerulusait (érgomolyag) érintő gyulladásos betegségek nagyobb számban fordulnak elő, illetve a már meglévő vesebetegség is gyorsabban romlik a kialakuló krónikus gyulladásos állapot, és a gyakori érkárosodás, gyorsabb folyamatú érelmeszesedés miatt. A megfelelő kezelési stratégia ezen kórállapotokban is javulást idéz elő.

Mindezekből következik, hogy a HCV-fertőzés májon kívüli megjelenési formáinak időben történő felismerése és a HCV-fertőzés minél korábbi kezelésének megkezdése rendkívül fontos. Ebben a HCV-fertőzés szűrése nagy segítséget nyújt, illetve a fenti betegségekkel való találkozáskor fel kell merülnie, hogy esetleg nem HCV-fertőzés áll-e a háttérben.

Forrás