Nyári bőrápolás, hogy elkerüljenek a szezonális bőrbetegségek

A nyár sokak számára a kikapcsolódás időszaka, ám a szúró hőség és a nedves környezet nem éppen a bőr legjobb barátai. Sokszor már akkor vesszük észre a leégést vagy bőrgombát, amikor túl késő megelőzni, azonban pár egyszerű lépést betartva minimalizálni lehet kialakulásuk esélyét.

A nyári bőrápolás nem felesleges szépészeti dili. Lehet, hogy bele sem gondolunk, de kedvenc melegidős elfoglaltságaink, mint például a napozás vagy a strandolás, károsak lehetnek a bőrünkre, ha nem vigyázunk rá eléggé. Összeszedtük, hogy mire kell odafigyelni testünk egészségének megtartásához.

A Nyári bőrápolás első szabálya, hogy kenjük magunkat fényvédő krémmel minden alkalommal, amikor elhagyjuk a házat.Forrás: 123rf.com

1. Mindennapos bőrápoló krém használata

Az egész bőrünket érintő legnagyobb veszély a leégés, mely bőrrák kialakulásához vezethet. Ennek elkerülése érdekében kenjük magunkat legalább 30 faktoros fényvédő krémmel, nem csak napozás előtt, de minden alkalommal, amikor elhagyjuk a házat, hiszen a nap sugarai ugyanúgy érik a bőrt. Ha mégis leégtünk valahol, a gyógyulási periódus alatt védjük azt a területet a napfénytől, hiszen a több napfény fokozza a bőr károsodását.

2. Maradj minél tisztább és szárazabb

Nyári bőrápolás a jó higiénia is, mely segít távoltartani a bőrgombát. Ha hajlamos vagy ezekre a betegségekre, a nyári kánikulában nem árt akár naponta többször is lemosni és megszárítani az izzadt vagy koszos bőrfelületeket. A bőrgomba nedves környezetben terjed a legjobban, tehát nem érdemes közvetlenül érintkezni nyáron a fürdők, közösségi zuhanyzók, öltözők felületével.

Nem árt akár naponta többször is lemosni az izzadt bőrfelületeket, aztán szépen szárazra törölni, hogy elkerüljük a lábgombát. De mit tehetünk ezen túl?Forrás: 123rf.com

3. Ne vedd vissza a nedves ruhát

A megelőzés is nyári bőrápolásnak számít. A melegben többet izzadunk, mint más évszakokban, főleg ha testmozgást végeztünk. Az izzadt, nedves ruháktól érdemes minél előbb megszabadulni, és száraz, tiszta öltözéket venni minden alkalommal, mikor átöltözünk. Azzal is minimalizálhatod a bőrgomba kialakulását, ha vízben fürdés után a lehető leghamarabb átveszel valami száraz ruhát és nem a vizes fürdőruhában napozol. Amit már egyszer felvettél, azt nem érdemes újra viselni mielőtt mosás előtt.

4. Tartsd egyenletesen a testhőmérsékleted

A nagy hőségben piros, viszkető foltokban lángolhat fel az ekcéma. Elkerülésének érdekében egyenletesen kell tartani a testhőmérsékletet, kerülni az erős napsütést és az izzadást. Az ekcémás bőrfelületnek jót tesz, ha rendszeresen átmossuk hűvös vízzel és hidratáljuk, ez már speciális nyári bőrápolásnak számít.

Ha gondoskodunk az immunrendszerünkről, ő is gondoskodik rólunk, és nagyobb valószínűséggel fogjuk megúszni a kellemetlen nyári bőrbetegségeket. Mint mindig, ebben az esetben is fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a folyamatos folyadékbevitel és az elegendő alvás.