Milyen gyógyszereket érdemes otthon tartani?

Jobb előre felkészültnek lenni betegségek és sérülések esetén, mint a baj pillanatában rohanni a gyógyszertárba. Dr. Somogyi Orsolya gyógyszerész elárulja, hogyan érdemes megválogatni, mit tegyünk az otthoni gyógyszeres dobozba.

Az otthoni gyógyszerkészlet sokszor jól jöhet. Láz, torokfájás, hasmenés, horzsolás, elvágott ujjak: ezek mind olyan kellemetlen betegségek vagy sérülések, melyek váratlanul érkeznek, és hamar ledönthetnek minket a lábunkról, egyre súlyosabbá is válhatnak, ha nem kezeljük őket minél előbb. Nagy előny, ha már eleve megtalálható otthonunkban a megfelelő készítmény, hogy minél előbb felépülhessünk.

A fájdalom, láz és gyulladások csillapítására használt gyógyszerek általában mind a három fajta problémára megoldást nyújtanak egyben, érdemes ilyet is tartani az otthoni gyógyszerkészletbenForrás: 123rf.com

A gyógyszerkészlet összeállítása

Akármennyire általánosan tapasztalható tünetekről van szó, pár szempontot egyénileg kell figyelembe venni a megfelelő gyógyszerek beszerzésekor. Nem mindegy például, hogy milyen hatóanyag található gyógyszereinkben: lehetőség szerint ne legyen otthon olyan hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, amire bármelyik lakó allergiás.Felnőttek számára nagyon széles a választék, de gyerekek esetében nem mindegyik hatóanyag alkalmazható, például acetilszalicilsavat tartalmazó készítményeket nem szabad 12 év alatti gyermeknek adni. A gyógyszer formáját is érdemes figyelembe venni, van olyan hatóanyag, melyet lehet tabletta, rágótabletta, szirup vagy gyors felszívódású lágy kapszula formájában is kapni. Utazáskor érdemes lehet víz nélkül bevehető gyógyszereket vinni magunkkal, hogy bármikor könnyedén lehessen őket alkalmazni.
Ha nem vagyunk biztosak abban, mi lenne a legcélravezetőbb megoldás számunkra, érdemes a gyógyszerészek segítségét kérni. A már bevált készítményekre pedig figyeljünk, hogy ne fogyjanak ki, vagy ha már lejártak, akkor ne vegyük be ezeket.

Gyógyászati segédeszközök

A házi gyógyszerkészletben mindenképpen legyen lázmérő. Sérülések kezeléséhez szükséges valamilyen bőrfertőtlenítő, illetve sebkezelő szer, steril kötszer és sebtapaszok is.

Fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés

A fájdalom, láz és gyulladások csillapítására használt gyógyszerek általában mind a három fajta problémára megoldást nyújtanak egyben. Ezek esetében többféle hatóanyag kapható recept nélkül a gyógyszertárakban például paracetamol, metamizol, ibuprofén vagy diklofenák. A fájdalom típusától is függ, hogy milyen hatóanyagot kell alkalmazni, de fontos az is, hogy pontosan kinek lesz szüksége a gyógyszerre.

Ha sok készítmény van az otthoni gyógyszeres dobozban, érdemes feljegyezni, hogy melyik mire valóForrás: 123rf.com

Emésztési problémák

Hasmenés esetére léteznek hasfogó készítmények, gyakran javasolt az aktív szén, melyet nem árt, ha utazásokra is elviszünk magunkkal. Ezen kívül vannak hashajtó, puffadásgátló és görcsoldó készítmények is, amik jól jönnek a kellemetlen panaszok gyors enyhítésére.

Szezonális készítmények

Vannak olyan készítmények, melyek az év egy bizonyos szakaszában elengedhetetlenek. Ilyen például nyáron a fényvédő krémek használata, ugyanis a bőrgyógyászok ajánlása szerint minden alkalommal be kell kennünk magunkat, amikor kilépünk a szabadba. Ha mégis leégtünk, jó, ha kéznél van valamilyen dexpantenol vagy aloe vera tartalmú készítmény. Allergiaszezonban mindig figyelni kell arra, hogy az allergiások számára legyen otthon a jellegzetes tüneteket enyhítő gyógyszer.

A gyógyszerkészlet tárolása

A gyógyszerek számára a fénytől, a magas hőmérséklettől, a nedvességtől és a párától védett hely az ideális, ezért egy lezárható dobozban, vagy szekrényben, szobahőmérsékleten érdemes őket tartani, gyerekektől biztonságosan elzárva. Ezek mellett léteznek olyan készítmények is, amelyeket külön, a hűtőben kell tárolni. Ha sok készítmény van az otthoni gyógyszeres dobozban, érdemes feljegyezni, hogy melyik mire való. A gyógyszereket mindig az eredeti dobozukában tartsuk és tároljuk, hiszen a csomagoláson sok lényeges információ megtalálható.