Nyári fertőző gyerekbetegségek

Nyár van. Tervezzük az üdülést, utazunk, a Balaton partján vagy a medence mellett élvezzük a csodálatos napsütést. Egészen addig, amíg beüt a láz. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb nyári fertőző gyerekbetegségek tüneteit, illetve kezelését.

Sajnos, talán sok szülő meglepetésére, számos vírus és más fertőzés gyakoribb nyáron. Az év bármely szakában meg lehet fázni (ebben a légkondi tud segíteni), bár bizonyos vírusok, például a rhinovírus, télen gyakoribbak.

Coxsackie-virusok

A Coxsackie-virusok azonban általában ebben az évszakban okoznak kéz-láb-száj fertőzést. Az ilyen betegségben szenvedő gyermekeknél láz és apró, fájdalmas sebek jelentkeznek a szájban, illetve kiütések jelenhetnek meg a kézen és a talpon. Csakúgy, mint más vírusok esetében, nincs más speciális kezelés, csak a tünetek enyhítése láz- és fájdalomcsillapítókkal, valamint rengeteg folyadék biztosítása a kiszáradás megelőzésére.

Enterovírusok és az echovírusok

Az enterovírusok és az echovírusok a tünetek széles skáláját okozhatják, a nagyon enyhétől a nagyon súlyosig. A gyermekeknél magas láz, torokfájás, hányás, hasmenés, fejfájás, kiütések és/vagy kötőhártya-gyulladás (szemvörösség) lehetnek. Ezek a vírusok súlyos betegségeket is tudnak okozni, ezért mindenképpen ajánlott szakember felkeresése.

Számos vírus és más fertőzés gyakoribb nyáron. Melyiket kaphatja el gyermekünk?Forrás: 123rf.com

Adenovírus

Az adenovírus egy másik olyan vírus, ami többnyire nyáron jelentkezik, így a nyári fertőző gyerekbetegségek közé sorolható. Az ebben a fertőzésben szenvedő gyermekeknél magas láz, torokfájás, kötőhártya-gyulladás és felső légúti tünetek alakulhatnak ki (ismerősen hangzanak?). Első ránézésre talán csak úgy tűnik, mint egy torokgyulladás, ezért mindig érdemes felkeresni a háziorvost, ha ezek a tünetek jelentkeznek a gyerekeknél.

Koronavírus

A koronavírus és más vírusok terjedésének megakadályozása érdekében, nyáron is nagyon fontos az alapos és rendszeres kézmosás, különösen a pelenka cseréje vagy a mellékhelyiség használata után. A lázas, vagy egyéb betegségre utaló tünetektől szenvedő gyermekeknek a betegség ideje alatt otthon kell maradniuk, a közösséget kerülniük kell. Szerencsére a legtöbb érintett 7–10 napon belül felépül ezekből a nyári fertőző gyerekbetegségekből. Mint mindig, bármelyik tünettel vagy bármilyen kérdéssel forduljatok orvosotokhoz.

Mit tegyünk hányás és hasmenés esetén?

A hányással küszködő gyermek számára a legjobb, ha egy ideig pihenteti a gyomrot, majd apránként, kis kortyokban kezdje a folyadék pótlását.

 

Ha a gyermek továbbra is több alkalommal hány, akkor orvoshoz kell fordulni.  

Fontos, hogy a gyermek ne mutassa a kiszáradás jeleit (szájszárazság, ajkak kicserepesedése, csökkent vizelet, bágyadtság). Egyes esetekben az orvos olyan gyógyszert is előírhat, amely megállíthatja az émelygést és a hányást. A nyári vírusok okozta hányást gyakran kíséri hasmenés.
A hasmenés esetében is fontos a megfelelő folyadékbevitel, illetve bélnyálkahártya kímélő ételek fogyasztása, mint például banán, rizs, alma, főtt répa, burgonya és keksz. A gyorsabb gyógyulást elősegíthetik a probiotikumok. Ha a gyermek iszik, és nem mutatja a kiszáradás jeleit, nincs szükség orvoshoz fordulni vagy ügyeletre menni, kivéve, ha a tünetek hét napnál tovább tartanak, vagy ha vér van a székletben.