Mi okozza a rossz lehelletet és hogyan lehet hatékonyan kezelni?

A halitózis, azaz a rossz lehelet nagyon zavaró és fontos probléma lehet, amelyben a gyakran ajánlott szokásos fogászati kezelések és szájvizek csak átmeneti enyhülést nyújtanak. Habár gyakran kap beutalót az ilyen problémával a beteg gasztroenterológiára, a közhittel és a szokásos gondolkodással ellentétben a gyomor-bél traktusból származó rossz lehelet rendkívül ritka.

A rossz szájszag elsősorban mikrobiális anyagcsere eredménye: a szájban több száz baktériumfaj él, melyek anyagcseréje során számos olyan termék keletkezhet, ami rossz lehelethez vezet. Az illékony kénvegyületek (VSC) szerepét tételezik fel elsősorban, mint például a metil-merkaptán és a hidrogén-szulfit.

A legtöbb esetben, akár 90%-ban a rossz lehelet magából a szájból származik.

A rossz lehelet kezelésének legjobb módja a helyes szájhigiénés gyakorlatForrás: 123rf.com

A nyelv hátsó része – alig ismert, de sokszor felelős terület

A jó szájhigiénével, jó fogazattal és egészséges parodontiummal rendelkező embereknél a rossz lehelet fő oka sok esetben a nyelv hátsó részén lehet. Elhelyezkedése és funkciói miatt a nyelv az egyik legfontosabb anatómiai képlet a szájüregben. A száj egészségében és a betegségekben betöltött szerepével és következményeivel kapcsolatban azonban kevés ismeret áll rendelkezésre. Sőt, bár úgy tűnik, hogy a nyelvhát az emberi mikrobiom egyik legösszetettebbje, a nyelvflóra egészségben és betegségekben betöltött szerepének ismerete szintén nagyon korlátozott. Hasonlóképpen a nyelvbevonat jellege, valamint a kialakulását és összetételét befolyásoló tényezők is szinte ismeretlenek. Kutatások kimutatták, hogy közvetlen összefüggés van az ember nyelvén lévő bevonat mennyisége és a bevonatban lévő anaerob baktériumok száma között is. Azoknál az embereknél, akiknek a nyelve mélyen barázdált vagy barázdált, nagyobb az esélyük lepedék felhalmozására, mint a simább nyelvfelületűeknek. A nyál nagy szerepet játszik a lepedék és így a rossz lehelet eliminálásában. A nappali rossz lehelet szintje fordítottan összefügg a nyál áramlásával.

A nyál nagy szerepet játszik a lepedék és így a rossz lehelet eliminálásábanForrás: 123rf.com

Van, hogy valójában az orrból jön a szag

A rossz fogak, ínybetegség szerepét nem kell külön kiemelni. A halitózis egyéb okai között közül az orrgarat betegségei, problémái vannak túlsúlyban. Ilyen esetekben az árulkodó szagot az orrból lehet a legerősebben, nem pedig a szájból érezni. Azok az emberek, akik krónikus orrmelléküreg problémákban szenvednek, hajlamosabbak a rossz leheletre. A mandulák szerepe krónikus rossz leheletben nem világos, de a mandulák fertőzései során felnőtteknél és gyermekeknél gyakori az átmeneti szag megjelenése.

Számos szisztémás betegség, légúti betegségek, vesebetegség, különféle karcinómák, anyagcsere-rendellenességek és biokémiai rendellenességek is okozhatnak rossz leheletet, de mindezek együttesen csak azoknak a nagyon kis hányadát jelentik (1-2%).

A rossz lehelet kezelésének legjobb módja a helyes szájhigiénés gyakorlat. A rendszeres szájápolás, fogmosás alapvető. Bár az emberek nagy része nem hajlandó fogselymet használni, erre is érdemes felhívni a figyelmet. Hatékony lehet a szájvízzel való öblítés és gargalizálás is.