A hasi fájdalom lehetséges okai

A hasi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, mellyel a betegek orvoshoz fordulnak. A fájdalom típusa, lefolyása, elhelyezkedése sok segítséget nyújt a megfelelő kórisme meghatározásában. Ezért a vizsgálatot mindenképp meg kell, hogy előzze a pácienssel folytatott részletes beszélgetés.

Fontos tudni, hogy milyen körülmények között kezdődött a hasi fájdalom, étkezéshez kapcsolhatóan jelentkezett-e, vagy milyen egyéb körülménnyel hozható esetleg összefüggésbe. Az is támpontot ad, hogy a fájdalom állandóan, vagy hullámzóan van-e jelen. A fájdalom típusa alatt azt értjük, hogy inkább görcsös, vagy inkább szúró, nyilalló-e. Társul-e hozzá egyéb tünet, például hányinger, hányás, hasmenés, esetleg láz?

Pontosan hol fáj?

A vizsgálat során megpróbáljuk felderíteni, hogy pontosan hova lokalizálódik a fájdalom. Mivel a hasi szervek beidegzése többségében kétoldali, így a fájdalom leggyakrabban középen jelentkezik. Kivételt képez az epehólyag, a felszálló és leszálló vastagbél szakasza, mivel azoknak, bár szintén kétoldali a beidegzése, a szervvel azonos oldali túlsúly miatt a fájdalom a szervvel azonos oldalon jelentkezik.

A hasi fájdalom okának kiderítését segíti a fájdalom típusának, lokalizációjának, erősségének, gyakoriságának meghatározásaForrás: Travelo

Példaként említhető, hogy

  • jobb bordaív alatti fájdalmat okoznak az epehólyag és az epevezeték különböző megbetegedései, illetve a különböző májbetegségek is.
  • A felső középső hasi régió fájdalmát okozzák a hasnyálmirigy és a gyomor különböző betegségei, de fontos megjegyezni, hogy a szívizominfarktus is jelentkezhet felső hasi fájdalom képében.
  • A has bal oldali felső régiójában okoznak fájdalmat a lép különböző megbetegedései.
  • A has alsó régiójában okoz fájdalmat a jobb oldalon a heveny vakbélgyulladás, míg többnyire a bal oldalra lokalizálódnak a vastagbél gyulladásos megbetegedései.
  • A vesekövesség, illetve a vesemedence-gyulladás az érintett oldalon okoz fájdalmat.
  • A hólyaghurut az alsó-középső régióban okoz fájdalmat, ugyanúgy, mint a vizeletelakadásból fakadó hólyagfeszülés.
  • Nehezen lokalizálható, úgynevezett diffúz hasi fájdalmat okoznak a bélelzáródást okozó kórképek, a perforációval járó bélbetegségek, a hasi daganatos kórképek, illetve a belet ellátó vérerek elégtelen működésének következményeként létrejövő bélfalelhalás is.

Más eredetű, mégis a hasban fájdalmat okozó kórképek

Azonban nemcsak a gyomor- bélrendszer betegségei okozhatnak hasi fájdalmat, hanem a cukorbetegek súlyos, ún. ketoacidózissal járó szénhidrát-anyagcsere zavara, illetve a mellékvese elégtelen működése is. Idős embereknél pedig a székrekedés miatt kialakuló kemény székletrögök, a scibalák okozhatnak akár kifejezett hasi fájdalmat is.

A fentieken kívül azonban számos egyéb kórkép is okozhatja a has fájdalmát, például a pajzsmirigy működés zavara – elsősorban annak súlyos alulműködése –, a magas Kálcium-szint, de akár a különböző tüdőbetegségek is gerjeszthetnek hasba sugárzó fájdalmat. A fentiekből következik, hogy

a hasi fájdalom kivizsgálása komplex feladat, mely magába foglalja a betegvizsgálatot, a laboratóriumi és a különböző képalkotó vizsgálatokat is.  

A feltérképezésben szerephez juthatnak a képalkotó diagnosztikai eszközök

A képalkotó vizsgálatok hasznos segítséget nyújtanak a különböző kórokok kiderítésében – akár a hasi ultrahang, akár a különböző CT- és MR-vizsgálatok is sokszor megadják a szükséges diagnózist. A kórkép jellege, lefolyása, súlyossága és dinamikája határozza meg, hogy a beteget szükséges-e kórházi ellátás keretében ellátni, vagy járóbetegként kezelhető-e.