A jóga és a gerincsérv nem barátok

Amikor valaki kézhez kap egy MRI-felvételt, és megtudja a diagnózist, hogy gerincsérve van, gyakran lelkileg teljesen összetörik. Rákeres az interneten a leleteken lévő latin kifejezésekre, majd még jobban kétségbe esik. Gyógymódokat keres a mielőbbi javulás reményében. Ilyenkor sokan fordulnak a jóga felé, hisz köztudott a jóga jótékony hatása testre-lélekre. Vajon igaz ez a gerincsérv esetében?

Hegedűs-Végh Zsófia gyógytornásszal, a ZsóFizio Mozgásközpont vezetőjével beszélgettünk gerincsérvről, gyógyulásról, jógáról.

Mit tegyek, ha a kezemben a lelet?
Először mindenképpen orvoshoz és gyógytornászhoz menjen az, akinek diagnosztizált gerincsérve van, és ne a konditerembe vagy a jógaórára. Senki ne dőljön be az interneten talált „csodagyógymódoknak" sem. Később, ha már rendbe jött, akkor nincs akadálya a jógának, bár speciális esetekben bizonyos gyakorlatoktól akkor is óva intjük a pacienseket.

Először mindenképpen orvoshoz és gyógytornászhoz menjen, akinek diagnosztizált gerincsérve vanForrás: 123rf.com

Gerincsérvből fel lehet gyógyulni?
Ma már elfogadott tény, hogy a gerincsérvek nagyon nagy százaléka konzervatív terápiákkal kezelhető, a fájdalom csökkenthető. Szándékosan nem úgy fogalmazok, hogy gyógyítható, mert egy ilyen gerincproblémával küzdőnek bizony élete végéig törődnie kell a gerincével (tornázni, gerinckímélő életmódot folytatni), hogy ne újuljanak ki a panaszai. Vannak olyan esetek is, amikor mindenképp' indokolt a műtét. Ezt az idegsebész dönti el az MRI-vizsgálat és a páciens tünetei alapján.

Milyen mozgásformákat ajánlanál a felépülés idejére és utána?
A megfelelő mozgásforma megtalálása egy lumbális porckorongsérves betegnek általában egyénre szabott. A legfontosabb, hogy először egy szakember (gyógytornász) segítségével rendezzék a mozgás minőségét, hogy megtanulja a páciens az ízületkíméletet és megerősödjenek a gerinc stabilizáló izmai, hogy biztonsággal mozoghasson. Ha akut állapotról van szó, ez kifejezetten fontos. Ebben az időszakban a gyógytornán kívül nem szoktunk javasolni más edzést.
Ha már nincs panasz és úgy látjuk, a páciens alkalmas arra, hogy visszatérjen a hobby sportoláshoz, megteheti. Általában nincs olyan mozgásforma, amitől kifejezetten eltiltanánk.

Mi a helyzet a jógával?
A jóga egy csodálatos mozgásforma, melyet magam is szívesen gyakorlok és ajánlok másoknak is. Egy specifikus derékfájással rendelkező, gerincsérves páciensnek azonban semmiképpen nem javasolnám. Akut, illetve szubakut esetben a gerinc nagyon érzékeny a csavaró mozgásokra, a jógában pedig elég számos ilyen gyakorlatot találunk. Ezen kívül több olyan mozdulat is van, amellyel csak növelhetjük a kiboltosulás mértékét és komprimálhatjuk az ideget.

A jógagyakorlást a nem specifikus derékfájások esetén javaslom, olyan esetekben, amikor a fájdalom nem köthető konkrét mozgásszervrendszeri-, degeneratív elváltozáshoz, hanem egy rossz szöveti terheléstől vagy stressztől alakul ki. A jóga ilyen esetekben lelkileg is hozzájárulhat a gyógyuláshoz. Ugyan minden mozgás jó hatással van a pszichére is, de a jógában a befelé forduláson, a szellem edzésén nagyobb hangsúly van, mint más sportban.

Akut és szubakut esetekben a gerinc nagyon érzékeny a csavaró mozgásokra, a jógában pedig elég sok ilyen gyakorlatot találunkForrás: 123rf.com

Gyógytornászként a jóga gyakorlóknak mire hívnád fel a figyelmét?
A jóga nagyon jó, a testet és lelket is karbantartó mozgás, kifejezetten ajánlott megelőzésre. Amire mindenképp oda kell figyelni, az az, hogy mindig csak a saját határainkat keressük benne, és ne más jógikhoz hasonlítsuk magunkat, akik mindkét lábukat a nyakukba tudják akasztani. Minden ember egyéni, így testileg is egyéni adottságokkal rendelkezünk. Ráadásul a jóga keleti mozgásforma lévén az ott élő emberek anatómiai felépítéséhez lett kitalálva. Az indiai emberek csípőízülete tökéletesen alkalmas a jóga gyakorlataira, azonban az európai emberek többsége nem ilyen csípőízületi helyzettel rendelkezik. Ezért, például amikor túlságosan erőltetjük azt a nyújtást, hogy le tudjunk menni spárgába, könnyen lehet, hogy többet ártunk, mint használunk vele.

Ne feszítsük túl és ne erőlködjünk a gyakorlatok végzése közben! Véleményem szerint ez a legfontosabb. Csak annyit és úgy végezzük a gyakorlatokat, ami kellemes és jól esik!