Videó: Lábon kihordott infarktus - ez a nőket is veszélyezteti

Infarktust nem csak az szenvedhet el, akinek erős, szorító, sugárzó mellkasi fájdalma van. A kardiológusok gyakran találkoznak úgynevezett csendes szívinfarktussal is, amikor a beteg csupán enyhe kellemetlenségre panaszkodik, „lábon kihordja" a szívrohamát, a vizsgálatok alapján mégis elhalt a szívizom egy része.

A néma szívinfarktusról azért is különösen fontos tudni, mert ugyanolyan pusztítást tud végezni, mint a látványos, nagy fájdalommal járó változata, kezelés nélkül végzetes is lehet. Ez a betegség a menopauza után, az ösztrogén védőhatásának megszűnését követően fordul elő a leggyakrabban a nők között.

A nőknél a szívinfarktus épp ezért körülbelül 10 évvel később jelentkezik, mint a férfiaknál. 65 év az a korhatár, ahol a nők kezdik beérni a férfiakat. Ekkorra jó néhány társbetegség is jelentkezik náluk: gyakoribbá válik a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, növekvő testsúly, a cukorbetegség. Ha aztán a változó korban bekövetkezik az infarktus, akkor az gyakran súlyosabb következményekkel jár, mint a hasonló korú férfiaknál. Előfordul, hogy az első szívroham egyben az utolsó is, ugyanis végzetesnek is bizonyulhat a kardiológiai katasztrófa.