Ha vérzik az íny, komoly baj is lehet

A fogágybetegség ma Magyarországon népbetegség, pedig kezdeti stádiumában még könnyen visszafordítható lenne. A fogorvosok napi szinten találkoznak legenyhébb fázisával, a fogínygyulladással. 

A fogágybetegségek kialakulásának megelőzéséért sokat tehetünk. A szakemberek szerint abban az esetben, ha nem megfelelő módon mosunk fogat, szinte mindig kialakul bizonyos fokú ínygyulladás.

A fogínybetegségek típusairól, a fogmosás jelentőségéről és a nagy magyar szájhigiéniás valóságról beszélgetett a Gyógyzóna dr. Magyary-Kossa Krisztina fogorvos, parodontológus rezidenssel és dr. Diriczi Tamás fogorvossal.

Mit értünk fogágybetegség alatt?
dr. Magyary-Kossa Krisztina: Három fázist érdemes megemlítenünk: A fogínyvérzést, majd a csontot is elérő enyhe, kezeletlenül később súlyossá váló gyulladást. Az első esetben kizárólag az íny érintett, ilyenkor tapasztalunk vérző, megduzzadt, esetleg lilásabb színű ínyt. Ez az állapot, ha tovább fejlődik, egyre mélyebbre megy és eléri a csontot. Idővel a csont is elkezd pusztulni. Ez a folyamat több év alatt alakul ki, viszont tünetmentes, csak az ínyvérzés utal rá.
A fogágyhoz hozzátartozik a csont, amiben ül a fog, a szalagok, amik ehhez rögzítik, valamint az íny, illetve a fog gyökerét körbe vevő cement réteg. Bármilyen gyulladás, amely ezek közül egyet is érint, fogágybetegségnek számít.

Egészséges fogíny, ínygyulladás, a csontot is elérő gyulladásForrás: 123rf.com

Már a fogínyvérzést is vegyük komolyan, forduljunk vele fogorvoshoz vagy parodontológushoz. Meg kell állapítani, hogy milyen fázisban van a betegség, van-e már csontérintettség, vagy csak egy sima ínyvérzésről van szó. Utóbbit még vissza lehet fordítani. Sajnos a reklámok nem segítenek, ugyanis azt az üzenetet közvetítik, hogy ha vérzik az íny, használjunk ezt vagy azt. Valójában ezek a fogápolási szerek csak elfedik a tüneteket, melynek hatására az egész folyamat mélyebbre mehet, ha nincs időben, megfelelő módon kezelve a baj.

dr. Diriczi Tamás: A fogínygyulladást a lepedékben lévő baktériumok és az azzal társuló fogkő, mint mechanikai irritáció alakítják ki. Megduzzad, vérzékennyé válik az íny, ami akár fájdalmas is lehet. Ha valaki megfelelő módon mos fogat és nem marad a foga felszínén lepedék, akkor nem alakul ki a vérzés.

dr. Magyary-Kossa Krisztina: A középkorú lakosság 80 százaléka valamilyen szinten érintett. Vagy egy ínyvérzés vagy már egy fokozottabb ínygyulladás jellemzően jelen van, vagy akár már eljutott a fogágybetegség állapotáig is. A súlyos fogágybetegség viszonylag ritka, népességünk 5–10 százalékában fordul elő.

Ez a probléma csakis a nem megfelelő fogmosásra vezethető vissza?
dr. Magyary-Kossa Krisztina: A genetikának is jelentős szerepe van, de ez nem úgy értendő, hogy „ha a szüleinknek rosszak a fogai, akkor ezt mi is örököljük tőlük". A szájban lévő bakteriális flóra összetételét kapjuk meg a génekkel. Viszont a jó hír az, hogy a hozott tulajdonság káros hatása megfelelő szájhigiénével megelőzhető.

dr. Diriczi Tamás: Annál a páciensnél, akinek hajlama van rá, de ennek ellenére megfelelően mos fogat és nem maradnak szájában lepedékes felszínek, a hajlam ellenére sem alakul ki ínygyulladás.

Mit tehetünk a megelőzésért?
dr. Magyary-Kossa Krisztina: Fontos a rendszeres fogorvosi kontroll évente kétszer, a fogkőleszedés, a professzionális áttisztítás. Ezen túlmenően a megfelelő fogmosási technikával az íngyulladás kialakulásának esélyét jelentősen lehet csökkenteni. Általában mindenki azt gondja, hogy tud fogat mosni, viszont az a szakmai tapasztalatunk, hogy legtöbben nem végzik teljesen jól ezt a feladatot.

A fogíny védelmében nem mindegy, hogyan mosunk fogatForrás: 123rf.com

Parodontológusként napjaim 40 százalékát az teszi ki, hogy megtanítom a pacienseknek, hogyan kell helyesen fogat mosni. Ráadásul mindenki esetében egyéni szájhigiénéről beszélhetünk, mindenkinek sajátos a fogainak az elhelyezkedése, mindenkinek más méretű a fogköze, más méretű fogközkefét kell használnia. Érdemes ezért mindenkinek konzultálnia fogorvosával erről a kérdésről. A megfelelő napi kétszeri fogmosás a fogorvosi kezelések egyik fontos alapja. Hiába tisztítja át a szakember évente kétszer a fogsort a fogköveket eltávolítva, ha az otthoni tisztítás nem tökéletes.

Van ok az aggodalomra?
dr. Diriczi Tamás: A fogorvosi szakma egyöntetűen hangsúlyozza: ha valaki fogínyvérzést tapasztal, forduljon szakemberhez. Magyarországon általában akkor keresik fel a páciensek a fogorvost, ha elszíneződik a foguk. Egyre többen észlelik a kezdődő szuvasodást is, nem várják meg a súlyosabb stádimra jellemző fájdalmat. Olyat viszont ritkán tapasztalunk, hogy valaki azért fordul szakemberhez, mert érzi, hogy a fogágyával valami nincs rendben. Sokszor előfordul, hogy a súlyos fogágybetegség miatt már mozognak a fogak, de a beteg még ekkor sem gondolja azt, hogy problémája lenne, mert a fogai „szépek", nincsenek kilyukadva.

"Forrás: 123rf.com"
Mi okozza a rossz leheletet és hogyan lehet hatékonyan kezelni?
A halitózis, azaz a rossz lehelet nagyon zavaró és fontos probléma lehet, amelyben a gyakran ajánlott szokásos fogászati kezelések és szájvizek csak átmeneti enyhülést nyújtanak. Habár gyakran kap beutalót az ilyen problémával a beteg gasztroenterológiára, a közhittel és a szokásos gondolkodással ellentétben a gyomor-bél traktusból származó rossz lehelet rendkívül ritka. Elolvasom