Kérdések és válaszok a vastagbél- és végbélrákról

Ez az a daganattípus, amelynél létezik szűrővizsgálat, a túlélésre pedig a tünetmentes időszakban diagnosztizált betegeknek van a legtöbb esélyük, mégis rengeteg a kései stádiumban felfedezett érintett. Idősebb korban a leggyakoribb, de fiataloknál is előfordul. De milyen kockázati tényezői vannak az életkoron túl és hogyan zajlik a kivizsgálás, a kezelés?

A vastagbél-, végbélrák nyálkahártyából kiinduló rosszindulatú daganat (legtöbbször adenokarcinóma). Ezek a rákos megbetegedések nagy része, akár a kétharmada is, a végbélben vagy a csipőbélben (más néven szigmabélben) jelentkezik. Újabban ez az arány változóban van, a jobb oldali vastagbélben is egyre gyakoribb a vastagbélrák. Sajnos nagyon gyakori rosszindulatú betegségről van szó,
a fejlett országokban az egyik legtöbbször előforduló daganatos halálok, ez Magyarországon sincs másképp. A betegek száma és a halálozás mértéke mindenhol növekszik. A vastagbélrák egyenlő arányban fordul elő férfiakban és nőkben. Az életkorral a kockázat nő, az előfordulás leggyakoribb a 60–80 éves életkorban, de sajnos egyre több a fiatal eset is.

A vastagbél- és végbélrák tünetei közé tartozhat a fogyás, a véres széklet isForrás: 123rf.com

Fontos, hogy milyen kiterjedésű, adott-e már áttétet

Megjelenését tekintve lehet fekélyszerű, polipoid megjelenésű, ill. szűkületet okozó forma. Nagyon fontos, hogy miként helyezkedik el, a bélfalat áttöri-e, ráterjed-e a környező szervekre, ad-e áttétet a környezetében vagy távoli nyirokcsomókban és szervekben. Részben közvetlen ráterjedéssel, részben nyirokutakon, másrészt a keringéssel terjedhet tovább.

A szűrővizsgálat mentheti meg a beteg életét

Ha tünetmentes stádiumban igazolják a daganatot, akkor a legkedvezőbbek a beteg esélyei.
A tüneteket okozó tumornál a kezelés eredményei rosszabbak, ezért a korai felismerés rendkívül fontos, így
a szűrővizsgálatok életet menthetnek.

A vastagbélrák leggyakoribban a 60–80 éves életkorban fordul előForrás: 123rf.com

Mi az, ami hajlamosíthat erre a betegségre?

Leginkább az adenoma (jóindulatú, mirigyekből kiinduló daganat), ritkábban polipózis (ez lehet családi előfordulású is, mely tízezer emberből egyet érint. Az összes vastag- és végbélráknak kb. egy százalékát okozzák gyulladásos bélbetegségek (gyakrabban a fekélyes vastagbélgyulladás: colitis ulcerosa). Érdekes, hogy emlőrák, méh- és petefészekrák után is fokozott az előfordulási esélye. Bizonyos daganattípusok esetén a családi halmozódás ismert tény. Sajnos a vastagbélrák miatt műtéten átesett egyének esélye második daganat megjelenésére többszörösére nő: háromszoros. Hozzájárulhat a vastagbéldaganatok kialakulásához az élelmi rostokban szegény, de fehérjében (vörös hús), zsírban és sok finomított szénhidrátban gazdag étrend, az alkohol, a dohányzás és a mozgásszegény életmód.

Milyen tünetek, panaszok esetén gyanakodhatunk vastagbéldaganatra?

Ezek közé tartozhat a bizonytalan hasi fájdalom, a rossz közérzet, a hányinger, a fogyás, a véres széklet is. Sokszor a kialakult vérszegénység miatt kerül kivizsgálásra a beteg, és így derül ki a valódi ok.

A hasi fájdalom lehetséges okai

A hasi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, mellyel a betegek orvoshoz fordulnak.

Elolvasom!

Milyen vizsgálatok jönnek szóba?

A fizikális vizsgálat során a has tapintásakor a nagyobb méretű tumor észlelhető lehet. Kötelező a végbél manuális, ujjal történő vizsgálata, mert gyakran már így is tapintható a végbél daganata. A tünetmentes daganatok felismerésére csak a szűrés, a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) javasolható.
A kolonoszkópos vizsgálat a teljes vastagbél vizsgálatára alkalmas, láthatóvá és megítélhetővé teszi az esetleges elváltozást és szövettani mintát is tudnak ilyenkor venni, ami lényeges a pontos diagnózishoz.Radiológiai módszerek közül a kontrasztanyagos vastagbélfeltöltés (irrigoszkópia), a hasi ultrahang (esetleg endoszkópos ultrahang), a hasi CT (esetleg virtuális kolonoszkópia), hasi MRI jön szóba. Fontos az áttétek keresése, ezért mellkasi röntgen, CT is készülhet.

Melyek a kezelési lehetőségek?

Ha vastagbélrák alakul ki, számos kezelési mód lehetséges, beleértve a műtétet, a sugárterápiát és a gyógyszeres kezeléseket, például a kemoterápiát, a célzott terápiát és az immunterápiát.