Videó: Megmutatjuk az igazságot a mammográfiáról

Milyen kapcsolat van a mammográfia és az emlőrák gyakorisága között? Mit jelent az emlő denzitása és miért fontos ez nekünk, érintett nőknek? Mit tegyen, aggódjon-e az, akinek implantátuma van, de elmúlt 45 éves és már járnia kell mellrákszűrésre? Válaszokat kerestünk!

Mammográfiára 45 éves korunk felett behívót kapunk a területileg illetékes központtól, de a szakmai kollégium – panaszmentes esetben – már a 30–35 év feletti, átlagos rizikójú hölgyeknek is ajánlja kétévente a szűrést; magas rizikó esetén pedig már 40 év alatt is évente javasolják a vizsgálatot.

A mammográfiának nem az a célja (bár a páciensek ez hiszik) hogy daganatokat keressenek – mondta a Gyógyzónának dr. Fülöp Rita radiológus. Videónkban megmutatjuk a képalkotó vizsgálatot és az is kiderül, hogy mekkora csomót tud felfedezni a szakember a képen, és mekkorát a páciens a saját mellét tapintva.

Miért fontos a mell denzitása (tömörsége)?

Nagyon röviden: a nagyon tömör (denz) mell állománya a mammográfiai felvételen olyan színű, mint amilyen a daganat, így jobban „elbújik" a képen a csomó. Akinek ilyen típusú melle van (ez genetikai sajátosság), az ügyeljen arra, hogy úgy járjon mammográfiára, hogy a friss felvétel összehasonlítható legyen a régiekkel, mert akkor a radiológus könnyebben észreveszi a gyanús árnyékot. Vagy vigye magával CD-n az előző leletét (leleteit), vagy ugyanoda járjon mindig, hogy a radiológus le tudja hívni az archívumból a régebbi felvételeket az összehasonlítás érdekében – mondta a Gyógyzónának dr. Fülöp Rita radiológus, aki a videóban is hangsúlyozta: az alacsony denzitású, radiológiai szempontból "áttetszőbb" mellben jobban láthatóak a pici elváltozások is.

Ha a mellben a mirigyállomány van túlsúlyban, akkor az magasabb koncentrációban tartalmaz emlősejteket, ez a mammográfiás felvételen a "tömörség" a rákhoz hasonló fehérségként ábrázolódik, így sajnos elfedheti a daganatot. Fontos információ, hogy a nagyobb denzitású emlőjű nőknél egyébként is gyakoribb a daganat, mivel eleve több olyan sejtet tartalmaz mellük, ami rákossá válhat.
Ha több a mellben a zsír, bőr, akkor a felvételen sok a sötétszürke rész, amin jobban elkülönül a fehér színű daganat.

A nők körülbelül 10–15 százalékára jellemző a nagyon tömör emlő (D-vel jelölik), és ugyanennyi a nagyon alacsony sűrűségű (inkább zsírszövetet tartalmazó és A-val jelölik a leleten) mellűek aránya is.