A vakcinák mellékhatásainak erőssége összefügg a jövőbeli védelemmel?

A COVID-19 vakcinák hatásaival és mellékhatásaival kapcsolatban rengeteg információ árad felénk, és sokszor nehéz eldönteni, melyek a valós-, és melyek álhírek. Ilyen például az az elképzelés, hogy a COVID-19 vakcina beadását követő mellékhatások erőssége egyenes arányban áll a kialakuló védettség mértékével – de ez vajon igaz, vagy a téves információk közé tartozik?

A baltimore-i John Hopkins kutatói erre a kérdésre keresték a választ tanulmányukban, melyben az egyetemen dolgozó több, mint 900 egészségügyi dolgozó vett részt. A résztvevők mind mRNS-vakcinát, azaz Pfizer/BioNTech vagy Moderna-t kaptak, és néhányan közülük korábban COVID-19 fertőzésen is átestek.

Néhány beoltottnál kiemelkedően magas ellenanyagszint alakul kiForrás: 123rf.com

A dolgozókat megkérték, hogy jelentsék az oltást követően esetlegesen jelentkező mellékhatásokat: volt-e egyáltalán mellékhatásuk a vakcina felvételét követően, és ha igen, enyhe, például fájdalom az oltás helyén, fejfájás, enyhe fáradtság vagy komolyabb tüneteket – mint láz, hidegrázás, fáradékonyság – tapasztaltak.

A résztvevőknek mindössze 5 százaléka számolt be mellékhatásokról az első oltást követően, míg a második oltás után 43 százalékuk jelzett különböző erősségű mellékhatásokat. Azt is megfigyelték a kutatók, hogy a Moderna vakcinával oltottak az első és második oltást követően is nagyobb számban jeleztek mellékhatásokat, mint a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltottak. Azok a dolgozók, akik korábban már átestek COVID-19 fertőzésen, az első oltást követően nagyobb százalékban számoltak be mellékhatásokról, míg a második dózisnál éppen ellenkezőleg, kisebb eséllyel alakultak ki esetükben mellékhatások.

Az mRNS-vakcinák szinte mindenkinél kiváltják az immunválasztForrás: 123rf.com

Minden résztvevő esetén IgG-ellenanyagvizsgálat történt 14 nappal a második oltás felvétele után, mely kimutatta, hogy 99,9 százalékuknál megfelelő mennyiségű ellenanyag volt jelen a védettség kialakulásához. Azt is megfigyelték azonban a kutatók, hogy néhány résztvevőnél kiemelkedően magas ellenanyag-szint alakult ki: a nők, a 60 év alattiak, a korábban COVID-19 fertőzésen átesettek, valamint a komolyabb mellékhatástünetekről beszámoló oltottaknál magasabb ellenanyag-szinteket mértek.

A vizsgálat eredményei tehát arra engednek következtetni, hogy a mellékhatások jelenléte, valamint az oltást megelőző COVID-19 fertőzés nem befolyásolják a COVID-19 elleni oltás felvétele után kialakuló védettséget, azonban bizonyos faktorok esetén a kialakuló ellenanyagválasz magasabb szintet érhet el.

Covid-oltás kontra influenza: Mit kell tudni?
A Covid-19 és az influenza elleni védőoltások hatásosak a súlyos betegségek vagy halálesetek megelőzésében. Elolvasom!

Következtetésképp elmondható, hogy sem az enyhe mellékhatásokat tapasztaló, vagy éppen oltás után teljesen tünetmentes embereknek, sem a korábban COVID-19 fertőzésen átesetteknek nincs miért aggódniuk: az mRNS vakcinák szinte mindenkinél jól működnek és kiváltják a megfelelő immunválaszt, akkor is, ha nem érzékeljük.

A cikk forrása itt található.