Hogyan segítsünk idős hozzátartozóinknak gyógyszereik szedésében?

Gyakran találkozunk olyan szituációval a gyógyszertárakban, amikor idősebb betegek már felnőtt gyermekei először váltják ki szüleik receptköteles gyógyszereit. Ilyenkor a teljeskörű ellátás érdekében feltett, legkönnyebb kérdések is sokszor zavarba hozzák őket, mert először szembesülnek azzal, hogy édesapjuk vagy édesanyjuk milyen sok gyógyszert szed, illetve milyen betegségekre.

Idővel minden gyermek megpróbál a lehető legtöbb helyzetben segíteni idősödő szüleinek, szeretteinek, így a „patikába járás terhét" is igyekeznek átvállalni. Ezt a jelenséget a pandémia, illetve a COVID19-megbetegedést okozó koronavírus által kihirdetett veszélyhelyzet még inkább felerősítette, amihez kétségkívül nagyban hozzájárult az e-recept nagymértékű elterjedése, és az egyszerűsített receptkiváltási szabályok is. Az idősek gyógyszerelésének segítése azonban nem is olyan egyszerű, ahogy az első látásra tűnik. 

A helyes gyógyszerszedés alapszabálya, hogy mindig legyen otthon a szükséges gyógyszerekből,  

amit valóban kipipálhatunk azzal, ha időben elmegyünk a patikába, viszont önmagában már ez is folyamatos odafigyelést igényel, gyakran hónapról hónapra. Emellett növeli a vállalt felelősséget az a tény is, hogy ilyenkor nem a beteg veszi át a gyógyszereit, így a saját terápiájához, illetve a saját gyógyszereihez tartozó információkat közvetlenül nem ő kapja meg, hanem az átvevő. Ez sok esetben azt is jelenti, hogy a hozzátartozónak kell a váratlanul felvetődő kérdésekben döntést hoznia, pl., ha egy gyógyszerkészítmény olcsóbb változattal helyettesíthető, esetleg nem beszerezhető, vagy bármilyen egyéb gyógyszerelési probléma okán.

Figyeljünk jól, mert a gyógyszerésztől kapott információ pontos továbbadása szükséges családtagunk számáraForrás: 123rf.com

Sokkal könnyebb úgy döntéseket hozni, ha nemcsak a receptek automatikus kiváltása történik meg a patikákban, hanem a hozzátartozó is megfelelően ismeri a beteg gyógyszereit. Sokat segíthet egy, a gyógyszereket összefoglaló lista vagy táblázat, amelyen nemcsak a gyógyszerek neve és az tüntethető fel, hogy milyen panaszokra való, hanem az is, hogy pontosan hogyan kell adagolni ezeket. Egy ilyen listán pontosan jelölhető az is, hogy melyik gyógyszerből mennyi van otthon, mit időszerű felírattatni az orvossal majd kiváltani a patikában.

A gyógyszerlista összeállításában a beteg háziorvosa és a gyógyszerészek is bármikor tudnak segítséget nyújtani, továbbá az e-receptek világában az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) Lakossági Portálján a beteg is meg tudja tekinteni a felhőben még érvényes receptjeit (Ügyfékapun keresztül, TAJ-szám segítségével). Mindezek használatával akkor tudunk szeretteink leghatékonyabb és legbiztonságosabb terápiájához eredményesen hozzájárulni, ha pontosan tudjuk, hogy

Mit? Miért? Mennyit? Mikor? és Miként?

kell adagolni számukra.

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával jelenik meg.