Miért szedünk egyre több gyógyszert? A gyógyszerszedés nem gond!

Sokan a gyógyszerszedést gondként, egyfajta teherként élik meg a hétköznapokban, ami teljesen természetes, hiszen egészségi állapotuk változott meg. Különösképpen igaz ez, amikor egy egész életen át tartó betegség receptköteles gyógyszereit kell szedni. Amikor ellenben recept nélkül megvásárolható gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők is segíthetnek, sokszor kisebb panaszok is elegendőek ahhoz, hogy időről-időre újabb és újabb készítményeket vásároljunk. Hol az igazság, akkor most túl sok gyógyszert szedünk, vagy amit szednünk kellene, azt sem szedjük rendesen?

A gyógyszerszedést napjainkban kétségkívül ez a különös kettősség jellemzi a kezelőorvosok, a gyógyszerészek és a páciensek életében, illetve a patikákban. Elsőként nézzük azt az esetet, amikor valaki arra kényszerül, hogy folyamatosan gyógyszert kell szednie (pl. magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre vagy akár cukorbetegségre).

Receptre írt gyógyszerekForrás: 123rf.com

Csak a bevett gyógszer hat

Ilyenkor idővel egyre több problémával szembesülhet. Előfordulhat, hogy egyszerűen feledékenységből nem szedi be a gyógyszereit vagy elfelejti kiváltani a következő receptjét a patikában, így elfogy otthon a gyógyszere. Mindez már csökkentheti a kezelés eredményességét, ami miatt az illető elbizonytalanodik a gyógyszerei hatásosságában, és szükségtelennek érzi azokat. A terápia eredménytelensége miatt újabb és újabb gyógyszereket írnak fel neki az orvosok, ez pedig egyre csak bonyolítja a helyzetet: „melyiket, miért, mennyit, pontosan mikor és miként kellene bevenni?" Végezetül teljesen érthető lesz az, hogy a gyógyszerszedés sajnos „nyűggé" válik, és egyszerűen elfelejti a páciens azt a nagyon fontos tényt, hogy a gyógyszerek azért vannak, hogy segítsenek az egészségének javításában, megőrzésében, és milyen jó, hogy van, ami tud segíteni!

Az étrend-kiegészítők könnyen beszerezhetőkForrás: 123rf.com

Érdekes, hogy az előbbi esettel ellentétben, amikor van lehetőség recept nélküli vásárlására (gondoljunk pl. egyes fájdalomcsillapítókra, lázcsillapítókra, egy köptetőre vagy akár egy emésztést segítő étrend-kiegészítőre), akkor a legtöbben bizalommal fordulnak ezen termékek iránt, és úgy érzik, fontos szerepük van abban, hogy meggyógyuljanak. Ez viszont gyakran ahhoz vezethet, hogy szakmai tanácsok nélkül, akár olyan készítményeket is vásárolnak, amelyekre valójában nincs szükségük. Előfordulhat, hogy a választott termék inkább árt a megfelelő szakértelem nélkül mintsem, hogy használna.
Mindkét problémában a megoldás kulcsa az együttműködés. Hiszen akár receptköteles vagy recept nélkül megvásárolható készítményekről van szó, minden esetben kiemelten fontos magának a páciensnek a szerepe.

A gyógyszer lehetőség a gyógyulásra

Ne csak akkor forduljunk bizalommal a gyógyszerek felé, ha saját magunk vásárolhatjuk meg azokat a patikákban! A kezelőorvosok által felírt bármilyen gyógyszer esetében szintén a páciensen is múlik a kezelés hatékonysága. Bármilyen kérdés vetődik fel a gyógyszerekkel kapcsolatban, bátran kell kérdezni vagy elmondani a tapasztalt problémákat, hiszen ilyenkor az a szerencsés helyzet áll elő, hogy a rendelőkben vagy a patikákban is tudnak segíteni.
Útravaló gondolatként, bár nem könnyű megbirkózni azzal a tudattal, ha betegek vagyunk, és emiatt gyógyszert kell szednünk, de ne felejtsük el, hogy a gyógyszerek segítenek rajtunk és ne gondként éljük meg azok szedését, hanem a gyógyulás lehetőségeként! Így együttműködőek és motiváltak tudunk maradni egy hosszabb és nehezebb terápia során is. Minden esetben bátran kérdezzük kezelőorvosunkat és a gyógyszerészeket, hiszen ezzel elkerülhető, hogy egyre több, esetleg szükségtelen gyógyszert szedjünk!

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával jelenik meg.