Receptre írt gyógyszerek – mivel segíthetjük a terápia sikerét?

Amikor recept nélkül, saját magunk választunk gyógyszert, akkor kézzelfogható szerepünk van a gyógyítás sikerességében – bár ilyenkor is mindig érdemes gyógyszerész segítségét kérni –, de az egyértelmű, hogy a végső döntés a saját kezünkben van. Ehhez hasonlóan a receptre írt gyógyszereink esetében is nagyon fontos a saját szerepünk, hiszen ilyenkor is csak akkor érjük el a kívánt terápiás hatékonyságot, ha pontosan követjük kezelőorvosunk, gyógyszerészünk tanácsait. Bármilyen kérdésünk vagy problémánk vetődik fel, mindent egyértelműen le kell tisztázni szakemberekkel, mielőtt önmagunk változtatnánk az előírt terápián! A Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával.

A gyógyszerek szedését ma már számos eszköz segítheti. Alapvető, főként akkor, ha több gyógyszert is szed valaki, hogy listát kell készíteni ezekről. Egy ilyen listában összefoglalható öt egyszerű kérdés szerint minden gyógyszer, ezek a kérdések a „Mit? Miért? Mennyit? Mikor és Miként?" Tehát nagyon fontos, hogy jól ismerjük azt, hogy milyen gyógyszereket, milyen betegségekere és hogyan kell szednünk! Egy ilyen lista nemcsak a magának a betegnek nagy segítség, hanem a hozzátartozók számára is, akik gyakran vállalnak felelősséget a gyógyszerek kiváltásában, adagolásában.

Figyeljünk a gyógyszerek tárolására isForrás: 123rf.com

Sokaknak problémát jelenthet az, hogy egyszerűen elfelejtik bevenni gyógyszereiket. Ez lehet azért, mert ritkán van szükségük gyógyszerre vagy épp ellenkezőleg, sok gyógyszert kell bevenniük egyetlen nap alatt és ez idővel meglehetősen bonyolulttá válik. Ilyenkor érdemes gyógyszeradagoló, illetve gyógyszertároló eszközöket használni, amelyek minden gyógyszertárban megvásárolhatóak. Ezekben napszakokra és napokra bontva előre bekészíthetőek a tabletták vagy a kapszulák akár egy egész hétre is, és így könnyen követhető, hogy mennyi gyógyszert vettünk be. Korszerű megoldás lehet a gyógyszer bevételére emlékeztető szöveges és hangos jelzés beállítása, pl. okos telefonokon, gyakorlottabbak akár ilyen célt szolgáló applikációkat is használhatnak.

Gyógyszereinket ne felejtsük el magunkkal vinni akkor sem, ha elutazunk! Igazán kellemetlen, ha pl. pont egy családi nyaraláson leszünk rosszul a szokásos gyógyszereink hiánya miatt. Ilyenkor is tartsuk be a helyes adagolásukat és kiemelten figyeljünk a gyógyszerek előírásának megfelelő tárolásukra!

 A Magyar Gyógyszerészeti Kamara képes tájékoztatója:

Hasznos segédletForrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara

 

Segítség a gyógyszereink közötti eligazodásbanForrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával jelenik meg.