Mit nevezünk krónikus betegségnek?

A krónikus betegségek az akut betegségektől eltérően általában lassan, sokszor észrevétlenül kezdődnek és időben sokkal lassabb lefolyásúak. A gyógyuláshoz is többnyire hosszas kezelés vezet. Arra is számos példa van, hogy ezen betegségek klasszikus értelemben nem gyógyulnak meg, azonban egyensúlyban tarthatók.

Krónikus betegségek közé sorolható a szervezet anyagcserefolyamatainak kóros irányba történő elmozdulása, kisiklása. A cukorbetegség a normálistól eltérő szénhidrátanyagcsere eredményeként alakul ki, megfelelő életmóddal, diétával, és gyógyszeres kezeléssel egyensúlyban tartható. Szív- és érrendszeri betegségekben szintén fontos szempont az életmód, a dohányzás elhagyása, a jó anyagcsereparaméterek és a megfelelő vérnyomás beállítása. 

Szív- és érrendszeri betegségeknél fontos a megfelelő vérnyomás beállításaForrás: 123rf.com

Mozgásszervi betegségekkel együtt élő emberek számára az előbbieken kívül különböző fizikoterápiás lehetőségek is nagy segítséget nyújthatnak. Bár a fertőző kórképek az esetek nagy részében heveny betegségeket okoznak, de számos kórokozóról tudjuk, hogy krónikus gyulladást képesek fentartani a szervezetben, mint például a Lyme kórt okozó Borrelia Burgdorferi baktérium, vagy az Epstein-Barr Vírus, mely a Mononukleozis nevű heveny megbetegedés felelőse. A különféle daganatos betegségek az esetek döntő többségében szintén krónikus kórállapothoz vezetnek.

Krónikus betegség gyanújakor a beteg kórtörténetének részletes felvétele és az orvosi vizsgálat ugyanolyan fontos szerepet kap, mint heveny megbetegedéseknél. Ugyanígy a különböző laboratóriumi vizsgálatok is nagy szerepet kapnak. Sokszor a gyorsult süllyedés hívja fel a figyelmet a szervezetben zajló krónikus megbetegedésekre, esetleges daganatos megbetegedésre. A vashiány, a magas ferritinszint, a vérszegénység szintén gyakori velejárók.
Krónikus betegségek kezelésekor rendkívül fontos, hogy az orvos és beteg között bizalmi együttműködés, jó kapcsolat és megfelelő, kölcsönös kommunikáció alakuljon ki. Ezen betegségek sokszor élethosszig tartó kezelést, odafigyelést tesznek szükségessé. Fontos, hogy a beteg a megfelelő terápia és életmód mellett a lehető legteljesebb életet élhesse mind testi, mind lelki vonatkozásban.