A hagyományos terápiával nem beállítható magasvérnyomás kezelése

A magasvérnyomás betegség előfordulása 35–40%-ra tehető a fejlett országokban, így kiemelkedő fontosságú minél több embernél kezelni. Sajnos azonban nem mindenkinél lehet beállítani a vágyott 140/90 értéket a rendelkezésre álló gyógyszerekkel, vagy azok kombinációjával. Rajtuk egy eszközös beavatkozással segíthet az orvostudomány.

2021 májusában a The Lancet folyóiratban jelent meg egy tanulmány a terápiarezisztens (kezelésre nem, vagy nem kellő mértékben reagáló) magasvérnyomás úgynevezett renális denervációval történő kezeléséről.
Terápiarezisztens vérnyomásról akkor beszélünk, ha a hipertóniás beteg minimum hármas vérnyomáscsökkentő kombinációs terápiát kap, amelyből az egyik vízhajtó, és vérnyomása így is meghaladja a 140/90 Hgmm-es étéket.

A kezeletlen magasvérnyomás növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatátForrás: 123rf.com

Az ilyen esetekben bevethető eljárás hatásosságára vonatkozó vizsgálatba 18 és 75 év közötti betegeket vontak be, akik Kálcium csatorna blokkoló, Angiotenzin- receptor blokkoló és thiazid típusú vízhajtó terápiát kaptak. A 2016 és 2020 között zajló kutatásban részt vevő 989 páciensnél véletlenszerű kiválogatással végeztek renális denervációt, illetve placebo beavatkozást (látszatkezelést). A két hónapos elsődleges végpont eredményei azt mutatják, hogy a renális denerváción áteső betegek vérnyomása 8 Hgmm-rel csökkent, szemben a placebo csoport 2 Hgmm-es csökkenéséhez képest.

Renális denerváció során a vese szimpatikus beidegzését csökkentjük egy eszközös beavatkozással, és ezzel lejjebb visszük a vérnyomást. Az eljárás nem igényel mélyaltatást, de természetesen a beteget a vizsgálat alatt monitorozzuk. A katéteres műtét femorális (jobboldali felületes combartéria) behatolásból történik. Bizonyos kórállapotokban a beavatkozás ellenjavallott, így például vérzékenységben, fehér köpeny hipertóniában, 45 ml/min GFR-rel járó veseelégtelenségben, 18 év alatt és terhességben is.

Összességben tehát elmondhatjuk, hogy az orvosok kezében hatékony fegyver lehet a renális denerváció a korszerű gyógyszeres terápiára nem reagáló magasvérnyomás esetén. Ez azért is fontos, mert a kezeletlen magasvérnyomás növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát.