Neurológiai betegségek, amelyek leggyakrabban érintenek fiatal nőket

A neurológiai betegségek többsége szinte bármely életkorban előfordulhat, azonban vannak olyan kórállapotok, melyek eltérő gyakorisággal és tünetekkel jelentkezhetnek a fogamzóképes korosztályban. Nők esetén az egyes neurológiai kórképek fiatalabb életkorban, igen változatos tünetekkel léphetnek fel és akár életveszélyes állapotot is eredményezhetnek. Éppen ezért fontos tisztában lenni a fiatal nőket gyakrabban érintő neurológiai kórképekkel és tüneteikkel.

Migrén

A neurológiai betegségek közül a fejfájás az egyik leggyakoribb idegrendszeri panasz, mellyel az orvost felkeressük. Az elsődleges fejfájások közül nők esetében a migrénes fejfájás háromszor gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál és korábbi életkorban is kerül diagnosztizálásra.
Ennek oka nagy valószínűséggel a nők szervezetében ciklikusan bekövetkező hormonális változásoknak köszönhető, melyet alátámaszt, hogy menopauza után, a változó korban rendszerint csökkennek a migrénes panaszok és számtalan nő szenved ún. menstruációs migrénben. A hormonális fogamzásgátlók szedése ellentétes hatásokkal bírhat: egyes nőknél javítják, míg másoknál rontják a migrén tüneteit. A terhesség is hatással lehet a panaszok súlyosságára, egyes nők a migrénes tünetek csökkenéséről számolnak be várandósság alatt.

Szklerózis multiplex (SM)

A központi idegrendszert érintő autoimmun betegségek közül a szklerózis multiplex (SM) a leggyakoribb betegség, melynek tünetei 20–40 éves korban jelentkeznek először. Az SM hazánkban kb. 8000–10000 embert érint és háromszor gyakrabban fordul elő nőkben, mint férfiakban. Magyaroroszágon többféle gyógyszer is elérhető, mellyel sikeresen és hatékonyan kezelhető az SM, éppen ezért fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az időben történő, megfelelően beállított kezeléssel az SM, mint diagnózis ma már nem egyenlő a tolószék víziójával, tehát tévhit, hogy minden szklerózis multiplexben szenvedő betegnek tolószékre lesz szüksége.

Mit jelezhet, ha fáj a fejem?Forrás: 123rf.com

Agyi vénás keringészavar

A sinus thrombosis, vagy agyi vénás trombózis a stroke egy ritka formája, amely súlyosabb esetekben akár életveszélyes állapot kialakulását is eredményezheti. A betegség előfordulása gyakoribb nőknél és korábbi életkorban jelentkezhet, mint férfiaknál. A sinus thrombosis az esetek 60%-ában 20–35 éves korban jelentkezik és kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan tényezők állnak, melyek növelik a vér alvadékonyságát.
Ilyen hajlamosító tényezők lehetnek a trombózisra hajlamosító gének megléte, daganatos betegségek, elhízás, fertőzések, központi idegrendszeri gyulladások, dohányzás, terhesség és gyermekágyi időszak, valamint a hormonális fogamzásgátlók és hormonpótló kezelések alkalmazása. Elsősorban ez utóbbiak felelősek azért, hogy nőknél fiatalabb korban és gyakrabban fordul elő a sinus thrombosis, mint férfiaknál.
A betegség tüneteit tekintve nőknél jellemzőbb lehet a fejfájás,

a többi tünet tekintetében azonban nem észlelhető különbség a két nem között: beszédzavar, görcsök, látászavar, zavartság, epilepsziás roham, pszichés tünetek, érzészavarok, bénulás, súlyos esetben kóma is kialakulhat.
A betegség kimenetele főleg a fiatal, hormonális rizikófaktorral rendelkező nőknél kedvezőbb, mint férfiaknál. Ennek oka lehet egyrészt a fiatalabb életkor, a jobb fizikális állapot (a fogamzásgátlót szedő és várandós nők általában jobban kivizsgáltak, egészségesek), valamint az, hogy a nők a tünetek jelentkezése után általában hamarabb fordulnak orvoshoz, mint a férfiak.
Érdemes tehát tisztában lenni a fent részletezett betegségekkel és tüneteikkel, mivel ezen kórképek többsége fiatal nőket gyakrabban érint. A kórképek sokszor ugyan nem típusosan jelentkeznek, de a tünetek időben történő felismerésével, és megfelelő kezeléssel a súlyos szövődmények megelőzhetőek, míg más kórállapotoknál a betegség tüneteinek súlyossága pedig csökkenthetőek.