Autoimmun betegségek és civilizációs ártalmak

Napjaink életmódja és életkörülményeink számtalan módon befolyásolják szervezetünk sokrétű működését. Bár civilizációnknak többféle pozitív hatását élvezzük, mozgásszegény életmódunk, a stressz, az alváshiány, a táplálkozásunk láthatatlanul nyomot hagy szerveink működésén. Az utóbbi évtizedek megfigyelései összefüggést mutattak ki számos krónikus betegség, autoimmun, allergiás és daganatos megbetegedés fokozódó előfordulása, valamint a civilizációs ártalmak között.

Az immunrendszerünk normális esetben az egészségünket veszélyeztető külső vagy akár belső tényezők ellen veszi fel a harcot, azonban bizonyos hatások következtében a szervezet ép sejtjei, szövetei ellen indít tartósan támadást, autoimmun betegséget hozva létre.

A stressz súlyosbítja a már meglévő autoimmun betegség tüneteitForrás: 123rf.com

Az autoimmun betegségek idült természetű kórképek, amelyek az életminőséget negatívan befolyásolják, tartós rokkantságot okozhatnak, számos esetben az életet is veszélyeztetik.

Genetikai hajlam és környezeti tényezők együtt okozhatják

Az autoimmun betegségek háttere komplex, sok részletében máig nem feltárt, azonban a kutatások arra fényt derítettek, hogy bizonyos környezeti tényezők jelentős hatással vannak a genetikailag hajlamos egyénekben a betegség kialakulására.

A fizikai tényezők közül a hideghatás és az UV-sugárzás szerepe, a kémiai hatások közül a szerves oldószerek és számos gyógyszer provokáló szerepére derült fény. A kutatások szerint például a műanyaggyártásban nagy mennyiségben felhasznált biszfenolok emberi szervezetre gyakorolt hatása összefüggést mutat az autoimmunitás megjelenésével. Az anyag veszélyessége abban is rejlik, hogy nem látványosan és gyorsan hat, hanem lassan és folyamatosan fejti ki hatását, amelynek következményei csak később jelentkeznek. Egy másik elterjedt ipari vegyület, a triklór-etilén szintén káros hatással van az idegrendszer, a máj és a vese funkciói mellett az immunrendszer működésére. A szisztémás sclerosis, amely egy autoimmun betegség, összefüggést mutat a szilicium-dioxid és triklór-etilén expozicióval.

Mozgásszegény életmódunk láthatatlanul nyomot hagy szerveink működésénForrás: 123rf.com

Az egyik legnyilvánvalóbb nyugati életmódbeli jellemző a táplálkozási szokások megváltozása, amely potenciálisan szintén összefügg az autoimmun betegségek fokozódó előfordulásával.

Az étrend és a stressz is valóban számít 

Egyre növekvő bizonyítékok utalnak arra, hogy különösen a telített zsírokban és sóban gazdag étrend károsan befolyásolja a bél flóráját, amelynek megváltozása hatással van a bélnyálkahártya áteresztőképességére és a nyálkahártya immunitásra.
További tényezők, társadalmunk alapvető jellemzői a felgyorsult életmód, és az ezzel együtt járó stressz. Jól ismert, hogy a stressz a szervezet egészére hatással van, befolyásolja az immunrendszer működését, emellett a klinikai tapasztalat is azt mutatja, hogy súlyosbítja a már meglévő autoimmun betegség tüneteit.

A civilizációs ártalmak még akkor sem kerülhetőek el teljesen, ha tudatában vagyunk jelenlétüknek és veszélyeinek, azonban kellő átgondoltság és kitartó életmódváltás mellett sokat tehetünk szervezetünk és immunrendszerünk egészségesebb működéséért.