Miért aluldiagnosztizált a lisztérzékenység?

A lisztérzékenység vagy más néven coeliakia, glutén szenzitiv enteropathia az egyik leggyakoribb autoimmun betegség.

A lisztérzékenység előfordulási gyakorisága a statisztikák szerint szerte a világban nagyon különböző, amely azzal is magyarázható, hogy a tüneteket mutató és a felismert lisztérzékenyek az összes eset nagyjából 10 százalékát jelentik. Magyarországon minden századik embert érint és genetikai meghatározottsága révén családi halmozódást mutat.

A lisztérzékenységnél a leggyakoribb kísérő tünet a laktózintolerancia és a vashiányForrás: 123rf.com

Míg korábban főképp gyermekbetegségnek gondolták, ma már egyértelmű, hogy felnőttek esetén is gondolnunk kell a betegség előfordulására. A felnőttkorban igazolt esetek száma az elmúlt évtizedekben egyértelműen nőtt. Tanulmányok szerint, az 1980-s éveket megelőzően az újonnan diagnosztizált esetek 40 százaléka volt gyermek, míg napjainkban ez csupán 10százalék.

Mi az oka annak, hogy a betegek mintegy 90 százaléka nem, vagy csak sokára kerül diagnosztizálásra?

A glutén fogyasztás megkezdését követően a klinikai tünetek bármely életkorban, bármelyik nemben jelentkezhetnek. A betegek többsége különböző emésztőszervi panaszok kivizsgálása kapcsán kerül felismerésre. A klasszikusnak tartott hasmenés mellett a leggyakoribb kísérő tünet a laktózintolerancia és a vashiány. A felszívódási zavar egyéb formában is megnyilvánulhat, előfordulhat fokozott gázképződés, puffadás, fehérje és ionhiány, amelyek következtében testtömegcsökkenés, fáradékonyság, a teljesítőképesség romlása, izomgörcsök, csontritkulás jelentkeznek. A kifejezett felszívódási zavarral járó forma gyakoribb gyermekeknél, ahol a növekedés és a fejlődés elmaradása hívhatja fel a figyelmet a betegségre.

Lisztérzékenységben a gluténmentes étrend megszünteti az emésztőszervi panaszokatForrás: 123rf.com

A betegek jelentős részének azonban semmilyen emésztőrendszeri tünete nincs, hanem egészen más szervek tüneteivel jelentkezik, amely nehezítheti a betegség felismerését.

Előfordulhat bőrbetegség, vesebetegség, idegrendszeri és májbetegség vagy egy társuló autoimmun betegség, immunhiány, daganatos betegség miatt történik a beteg kivizsgálása. A nem diétázó lisztérzékeny nők körében gyakoribb a menstruációs zavarok, infertilitás, koraszülés és vetélés fellépése, amelynek hátterében feltehetően hormonális faktorok, valamint tápanyag és vitaminhiány állhat. Férfiak esetében csökkent tesztoszteron szintet, alacsonyabb, illetve abnormális spermát eredményezhet.

Lisztérzékenységben a gluténmentes étrend nemcsak az emésztőszervi panaszokat szünteti meg, de eredményesen javítja a többi tünetet, illetve életminőséget, valamint a hosszú távú szövődmények is kivédhetőek, amely indokolja az egyéb okkal nem magyarázható, de gyanút keltő tünetek lisztérzékenység irányában történő kivizsgálását is.