Amikor veszélyes a nyári levegő - allergiás asztma

A nyárról legtöbb embernek a napsütés, a szabadság, a strandolás jut eszébe. Azoknak viszont, akik allergiás asztmával küzdenek, a meleg hónapokról sokkal inkább a pollen, a nyári szmog és az óvatosság villan be elsőre. A nyári pollenszezonban megnő a levegőben található allergének száma és így az asztmatikus fulladásos rohamok kockázata is.

Az asztma szó görögül annyit jelent: zihálás. Aszerint, hogy mi a kiváltó ok, az asztma két fő típusát különböztethetjük meg. Az egyik az allergiás, a másik a nem allergiás eredetű asztma, úgy mint a fizikai terhelésre rosszabbodó- és a foglalkozási ártalmakból eredő asztma. Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa.

Nyár: pollen, légszennyezés, por

A virágpor mellett, az allergiás asztmás tünetek rosszabbodását idézi elő a poratka vagy a penész is, illetve a légszennyezettség – azaz a nyári szmog, olvasható a WebMD allergiás asztma témával foglalkozó cikkében. Ez a megnövekedett ózon-koncentrációra utal, ami a tartós napsütés és az autók károsanyag-kibocsátása miatt alakul ki. Akár allergiás, akár nem allergiás az asztma, a tünetek általában súlyosbodnak hideg levegőn végzett edzés, füst és dohányfüst hatására. Néha még egy erős illat is képes elindítani. A WebMD szerint az sztmában szenvedő gyerekek körülbelül 90 százaléka allergiás asztmával él együtt, míg a felnőttek esetében ez az arány körülbelül 50 százalék. 

A gyermekenél kialakuló asztma kb. 90 százaléka allergiás asztmaForrás: 123rf.com

Az asztma civilizációs világbetegség

Az asztma a világon mindenütt népbetegség. Hazánkban 300 ezer körüli az újonnan diagnosztizált érintettek száma a Központi Statisztikai Hivatal adata szerint. Van a világnak olyan része, például Ausztrália és Új-Zéland, ahol a gyermekek 35 százaléka szenved tőle – mondja az orvosiLexikon.hu. Hazánkban megközelítőleg a kicsik 2 százaléka asztmás. A korai felismerés és az időben megkezdett kezelés a gyógyítás legfontosabb eleme.

A hajlam örökölhető

Az asztmára való hajlam örökölhető, ha valakinek a családjában volt allergiás, asztmás, szénanáthás, ekcémás beteg, akkor jóval nagyobb az esély arra, hogy nála is valamilyen formában megjelenjen az allergiás betegség – mondja az orvosiLexikon.hu

Allergiás asztma esetén tanácsok nyárra

Aki pollenallergiás asztmában szenved, annak érdemes figyelni a napi pollenjelentéseket. Ezek alapján könnyen eldönthető, mennyire magas a pollenkoncentráció a levegőben, és hogy mennyi időt tartózkodjon aznap a szabad levegőn. Rosszabb napokon érdemes lehet a hosszabbra tervezett kirándulásokat, szabadtéri programokat elhalasztani. Napközben igyekezzünk minél kevesebbszer szellőztetni, a kimosott ruhákat se a szabadban szárítsuk. Segítséget jelenthet a lefekvés előtti zuhanyozás, hajmosás is, mert így kevesebb allergén anyag marad a test felületén.