A magasvérnyomás-betegség egyre gyakoribbá válik a világon

A magasvérnyomás-betegség világszerte jelentős egészségügyi problémát jelent. A legutóbbi WHO tanulmányt a 2021-es Európai Kardiológus Társaság konferenciáján mutatták be, és a Lancet tudományos folyóirat publikálta.

Definíció szerint magas vérnyomásról beszélünk, amennyiben az első (ún. szisztolés) érték eléri, vagy meghaladja a 140 Hgmm-es értéket vagy a második (ún. diasztolés) eléri, vagy meghaladja a 90 Hgmm-es értéket.

A fejlett országokban csökkenő tendenciát mutat a magas vérnyomás

Az eredmények azt mutatják, hogy míg 1990-ben 331 millió nőt és 317 millió férfit regisztráltak, addig 2019-ben ez az érték 626 millióra és 652 millióra emelkedett. A földrajzi eloszlásra vetítve általánosságban elmondható, hogy míg a fejlett országokban a magas vérnyomás előfordulása nem nő, sőt inkább csökkenő tendenciát mutat, addig a fejlődő országokban és Közép-Kelet Európában stagnál, illetve nő. A legalacsonyabb prevalenciát Svájcban, Kanadában és Peruban találták – számolt be a Lancet a WHO tanulmányról.

A normál értéket meghaladó vérnyomásértéket mindig tovább kell vizsgálniForrás: 123rf.com

Nálunk férfiaknál gyakoribb  

Az eredmények azt mutatják, hogy a magas vérnyomás nők körében a világon a Dominikai-Köztársaságban, Jamaicában és Peruban a leggyakoribb, férfiak esetében pedig Magyarországon, Paraguayban és Peruban. A magasvérnyomás-betegség kezelése sem mutat homogenitást – a betegek Kanadában, Izlandon és Dél-Koreában kezeltek a legmagasabb arányban.

Látható, hogy Magyarországon a magasvérnyomás-betegség kiemelten ijesztő arányt mutat, pedig a betegség gyógyszeresen kezelhető.

Különösen fontos a rendszeres vérnyomásmérés.  

A normál értéket meghaladó vérnyomásértéket mindig tovább kell vizsgálni és külön figyelmet kell fordítani az esetleges célszervkárosodások feltérképezésére.