Mikor gondoljunk autoimmun betegségre?

Az egészséges immunrendszer működése során a szervezetbe kerülő minden idegen sejtet felismeri, és mivel ezek potenciálisan ellenségnek tekinthetőek, eltávolítja azokat. Ezen folyamat fontos része a szervezet saját sejtjeinek felismerése is, és azok elkülönítése a káros sejtektől. 

Ez egy rendkívül bonyolult, egymással összefüggő rendszerben történik, amelynek hibája esetén az immunrendszer a szervezet saját sejtjeit nem ismeri fel vagy a működésbe lépett védekező mechanizmusok lesznek túlzottak, amelynek következtében szöveti károsodás lép fel, további szervi működési zavarokat okozva. Ezt autoimmun betegségnek nevezzük.

Az autoimmun kórképek bármely szerv működészavarát előidézhetikForrás: 123rf.com

Az autoimmun betegségek változatos klinikai tünetekben nyilvánulhatnak meg, azonban kezdeti jelentkezésük hasonló is lehet. A korai diagnózis felállítása igen lényeges, mivel a kórlefolyás elején a betegség eredményesebben kezelhető, a szöveti károsodás elkerülhető.

Az autiummun betegségek tünetei

Az autoimmun betegségek okozhatnak általános tüneteket, így a fáradékonyság, a gyengeség, a fogyás, a hőemelkedés, a más okkal nem magyarázható láz, a nyirokcsomók jelenléte lehet gyanút keltő. Az egyik fontos és gyakori tünet a szimmetrikus ízületi gyulladás és fájdalom, amely gyakran a kéz kisízületeit érinti és reggeli ízületi merevséggel is társulhat. Előfordulhatnak különböző bőrtünetek, kiütések, fekélyek, bőr alatti csomók, valamint a száj nyálkahártyáján fekélyek, herpeszszerű elváltozások. A bőr megvastagodása, ebből adódóan a kéz ízületein kezdődő mozgáskorlátozottság, az úgynevezett szkleroderma tünete lehet. A hideg vagy stressz hatásra elsápadó ujjak, a Raynaud-szindróma többféle autoimmun betegségben előfordul. A nyálmirigyek érintettsége, szem- és szájszáradást, emésztőszervi panaszokat okoz. A savós hártyák, mint a mellhártya, szívburok, hashártya gyulladása szintén fontos tünet, amely az úgynevezett szisztémás lupusra utalhat. A betegek más részében szimmetrikus izomfájdalom és izomgyengeség jelentkezik, amely elsősorban a vállöv és a medenceöv izmaiban jelentkezik autoimmun betegeknél.

Előfordulhatnak különböző bőrtünetekForrás: 123rf.com

Bármely szerv működészavarát előidézhetik

Az autoimmun kórképek bármely szerv működészavarát előidézhetik, így előfordulhat a vese, a szív vagy a máj elégtelen működése. A tüdők érintettsége következtében száraz köhögés, légszomj jelentkezhet.

Súlyos tüneteket okozhat az idegrendszer autoimmun betegség következtében kialakult károsodása, amely többek között mozgás-és érzészavart, kognitív működészavart, epilepsziát eredményezhet. Az alvadási rendszer érintettsége esetén szokatlan lokalizációjú, kiterjedt, vagy visszatérő vérrögképződéssel vagy vetélésekkel találkozhatunk.

Az említett színes tünetek önmagukban nem biztos, hogy autoimmun betegséget jelentenek, ugyanakkor jellegzetes együttes jelentkezésük, vagy visszatérő jellegük esetén érdemes szakemberhez fordulni.