Videó: Otthoni légzőtorna COVID után, gyógytornásztól

A légzőtorna segíti a COVID-tüdőgyulladás utáni felépülést, erősíti a légzőizmokat, ezért elsajátítása mindenki számára javasolt, aki átesett a fertőzésen, és az a tüdejét is érintette. Ugyanakkor azok számára is hasznos lehet, akik egészségesek, de keveset mozognak, vagy épp nehezen mozdulnak ki a lakásból. 

A tüdőnek nagy tartalékai vannak, óriási a légzőfelülete, még jelentős mértékű károsodás után is képes úgy működni (megfelelő rehabilitációval), hogy az illető a napi tevékenységét el tudja látni. Az itt látható légzőtornát naponta többször is el lehet végezni, ha valaki a betegség miatt (vagy mert idős) nem tud kimozdulni, akkor mindenképp ajánlott a számára, hogy rendszeresen tornáztassa a tüdejét, ugyanis a légzés hatékonysága már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd.

A Lencsés Tamás, a MH Egészségügyi Központ, Honvédkórház gyógytornásza hangsúlyozta: akinek COVID után tünetei vannak, és terhelésre, mozgásra nehézlégzés jelentkezik vagy az illető hamar elfárad, akkor meg kell állni pihenni. Ha van pulzoximéter, akkor azt érdemes használni a tréning során, és ha a kijelzőn látható érték 4 százalékot csökken, akkor be kell fejezni a gyakorlatot.

A légzőtorna további gyakorlatokkal is folytatható, a poszt-COVID ambulanciákon (például a HM Egészségügyi Központban is) további segítség kérhető.