A Sclerosis multiplex és a dohányzás

Számos kutatás vizsgálta már a dohányzás és a sclerosis multiplex (SM) kapcsolatát. Kivétel nélkül olyan eredmények születtek, mely szerint sclerosis multiplexben a dohányzást kerülni kell.

A dohányzás az egyik legfontosabb környezeti tényezőként szereplő rizikófaktor a sclerosis multiplex kialakulása szempontjából. A dohányfüst több ezer olyan káros anyagot tartalmaz, mely a központi idegrendszerben gyulladást okoz, továbbá direkt szövetkárosító, sejthalált indukáló és immunrendszert gyengítő (immunszuprimáló) hatása van.

A dohányfüst elindítja az autoimmun folyamatot SM-ben

A dohányzás – nagyon leegyszerűsítve – az immunsejtekből (makrofágokból és B-limfocitákból), valamint a vérlemezkékből gyulladást előidéző citokinek felszabadulását okozza. Ezek a gyulladásos mediátorok aktiválják az ún. T-limfocitákat, melyek az autoimmun folyamat kialakításáért a leginkább felelősek.

A dohányzás az egyik legfontosabb környezeti tényezőként szereplő rizikófaktor a sclerosis multiplex kialakulásábanForrás: 123rf.com

Az eddig elvégzett kutatások azt igazolják, hogy a rendszeres dohányzás oly mértékű gyulladáshoz vezet a szervezetben – a tüdő szöveteinek irritációján keresztül –, melynek végeredménye a sclerosis multiplexben is észlelt autoimmun folyamat által okozott központi idegrendszeri demielinizáció. Ez a fokozott gyulladás az arra genetikailag fogékony és sérülékeny egyéneknél kifejezettebben jelentkezik, ők viszonylag hajlamosabbak a sclerosis multiplex kialakulására.

A dohányzás súlyosbítja az SM kórlefolyását

Több tanulmány szerint is a dohányzás nemcsak a betegség kialakulásában játszik meghatározó szerepet, hanem minden bizonnyal elősegíti a relapszáló-remittáló (RR) kórformából az ún. szekunder-progresszív (SP) formába történő átmenetet is. Egyes vizsgálatok szerint 3-4-szer gyakrabban alakul ki a szekunder progresszív SM a dohányosoknál, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak. Meg kell említeni továbbá, hogy a dohányzás felgyorsítja a klinikailag izolált szindrómából (CIS vagyis a sclerosis multiplex kialakulását megelőző állapot), a klinikailag definitív SM-be való progressziót is, valamint súlyosbítja az SM-betegek mozgáskorlátozottságát, rokkantságát és jelentősen emeli az agyi sorvadás mértékét is.

Az eddigi vizsgálatok kiválóan rámutatnak a dohányzás és az SM összefüggéseire. Korábbi kutatások igazolták már a dohányzás dózisfüggő hatását is, ami azt jelenti, hogy minél hosszabb ideig és gyakrabban dohányzik egy SM-beteg, annál súlyosabb lesz a betegség kórlefolyása és mozgáskorlátozottság mértéke.

Jó hír viszont, hogy a dohányzás felfüggesztését követően 5 évvel ezek a negatív hatások már kevésbé érvényesülnek, a betegség progressziója szempontjából a súlyosbodás kockázatának mértéke a nem dohányosokéval egyenlő. Érdemes tehát megfontolni az SM-betegeknek is a dohányzásról való leszokást, melynek módjáról szükség esetén gondozó neurológus orvosa részletesen is tájékoztatja.

Mi a szklerózis multiplex?
Hogyan tovább? – teszi fel a kérdést, akinél szklerózis multiplex (SM) betegséget diagnosztizálnak. A diagnózis kezdeti időszakában a kezelőorvos részletes tájékoztatását követően is akadhatnak még váratlan kérdések a betegséggel kapcsolatban. Elolvasom