Demenciához kapcsolódó érzelmi zavarok

A demencia szellemi hanyatlást jelent, mely leggyakrabban az idős korosztályt érinti. A demencia igen nagy szociális és egészségügyi terhet jelent a társadalomnak világszerte, és a demenciában szenvedő betegek száma  csak egyre több lesz: míg 2015-ben 47 millió ember élt demenciával, ezt a számot 2050-re már 131 millióra becsülik. Éppen ezért fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk a betegség megelőzésének, a demenciával élő ember gondozásának alappilléreivel, hiszen ki tudja, mikor lesz szükségünk erre a tudásra.

A demenciának számos fajtáját különböztetjük meg, ezeknek kialakulása többféle lehet: leggyakoribb az Alzheimer-kór, melynek hátterében bizonyos fehérjék kóros összehajtogatódása áll, ezt követi gyakoriságban a keringési eredetű (vaszkuláris) demencia, majd az ún. Lewy-testes demencia. Általánosságban elmondható, hogy minél több krónikus betegségben szenved valaki (például magasvérnyomás vagy cukorbetegség), annál nagyobb az esélye annak (de ettől még nem biztos), hogy idős korában meginduljon a szellemi hanyatlás és kialakuljon a demencia.

 

A demencia nem csak mentális, kognitív tünetekkel jár, érzelmi, érzékelési és viselkedési zavarok is gyakran társulnak az ilyen kórképhez.  

Ennek az összetett tünetegyüttesnek legfőbb elemei a kognitív vagy érzékelési panaszok, motoros zavarok (például kényszeres járkálás, akár agresszió), verbális panaszok (többek között beszédzavar, kiabálás, akár verbális agresszió), kóros érzelmi megnyilvánulások (eufória vagy éppen depresszió, ingerlékenység), illetve a vegetatív zavarok (például az alvás vagy az étkezés terén jelentkező problémák, széklet és/vagy vizelet inkontinencia).

Vigyázzunk demens rokonunkra: védjük meg önmaga elhanyagolásától, mások általi kihasználástól, figyeljünk a pénzkezelésére!Forrás: 123rf.com

Mit tehetünk a demencia és a hozzá társuló érzelmi zavarok megelőzésére, kezelésére, vagy éppen a demenciában szenvedő családtagunk megsegítésére?        

Elsősorban törekedjünk a megelőzésre! Ezt legkönnyebben a hosszú távon demenciához vezető betegségek, mint a magasvérnyomás és a cukorbetegség megfelelő kezelése, karbantartása révén tehetjük meg. A krónikus betegségek eredményes kezelésével a demenciák akár egyharmadát is megelőzhetnénk!

Fontos a kognitív tünetek kezelése!

Ma már rendelkezésre állnak bizonyos gyógyszeres terápiák, de emellett a csoportos vagy egyéni kognitív terápia és a testmozgás is jó hatással lehetnek a demencia megelőzésében.

Vigyázzunk a demens betegekre!

Fontos, hogy megvédjük őket önmaguk elhanyagolásától, mások általi kihasználástól, odafigyeljünk a pénzkezelésre és többek között a vezetői engedélyekre.

Mérlegeljük demenciával élő hozzátartozónk autonómiájának és az ebből fakadó kockázatnak a mértékét: vele egyeztetve jelöljünk ki olyan személyt, aki szükség esetén ügyeiben döntéshozóvá válhat, és az ővele korábban egyeztetett kívánságokkal kapcsolatban el tud járni.  

Így tehetjük szebbé szellemileg hanyatló szerettünk életét

Egy demenciában szenvedő rokon megváltoztathatja a család életét, miközben fel kell dolgozni, hogy a szerettünk már sosem lesz olyan, mint régen. Elolvasom

Mindig egyénre szabottan kell meghatározni a kezelést!

Nem csak az egészségügyi, de a szociális ellátás terén is fontos az érintett személy egyéni szükségleteinek megfelelően döntést hozni, ideértve mind az egészségi állapotból, mind a kulturális, szociális helyzetből fakadó sajátosságokat figyelembe venni.

Bár sokszor nehéz, de érdemes minél hamarabb gondoskodni az élet végi ellátásról! Mára már az idős betegek egyharmada demens állapotban hal meg, így fontos annak a megszervezése, milyen körülmények között töltheti a súlyos beteg akár az utolsó napjait, és van-e még olyan állapotban, hogy saját gondozásáról dönteni tudjon, szükségleteit megfelelően ki tudja fejezni.

Végül, de nem utolsó sorban, fontos odafigyelni a demenciával élő hozzátartozót gondozó családtagokra!

A szellemi hanyatlásban szenvedő családtag gondozása igen nagy érzelmi, szellemi és akár fizikai megterheléssel járhat, így nem csoda, hogy a demens beteget gondozó családtagok között igen magas a depresszió kialakulásának kockázata. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy ezen családtagok megkapják a lelki egészségükhöz szükséges támogatást, a depresszió tüneteinek jelentkezésekor pedig haladéktalanul javasolt szakemberhez fordulni!

A demencia tehát egy komplex betegség, melyben a kognitív hanyatlás mellett gyakran jelentkeznek érzelmi tünetek is.  

Mivel a demencia világszerte egyre több embert érint, ezzel egyre nagyobb terhet róva az érintett egyénre, valamint a családokra és a társadalomra, nagyon fontos kialakulásának megelőzése a krónikus betegségek megfelelő kezelése által, a már kialakult demencia esetén pedig oda kell figyelnünk a demenciával élő emberek megfelelő gondozására és védelmére.