Covid-19 fertőzés autoimmun betegséggel élőknél

A 2019 végén kitört Covid-19 pandémia óta emberek milliói betegedtek meg vagy hunytak el a fertőzés következtében. Bár egészséges felnőtt emberek, sőt, ritkán gyerekek is áldozatul estek és esnek, az elmúlt időszakban a fertőzés súlyosságát és kedvezőtlen kimenetét illetően számos kockázati tényezőt azonosítottak, úgy mint az idős kor, a légzőszervi kórok, a  szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás és a daganatos betegségek.

A Covid-19 fertőzés miatti kórházi kezelés jelenleg ismert általános kockázati tényezői közé tartoznak az egyéb társbetegségek mellett a szisztémás autoimmun betegségek is. Autoimmun betegségekben megnő a fertőzések és a szövődmények kockázata, amelyet a betegség természete, a különböző életfontosságú szervek érintettsége és az úgynevezett immunszuppresszív terápiák alkalmazása tovább fokozhat. Számos autoimmun betegségben a szisztémás gyulladás növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a tromboemboliás szövődmények kockázatát, amelyek szintén rontják a Covid-19 okozta fertőzés súlyosságát és annak kimenetét.

Autoimmun betegségekben megnő a fertőzések és a szövődmények kockázataForrás: 123rf.com

Az elmúlt hónapok megfigyelései azt igazolták, hogy a Covid-19 vírus fokozott autoimmun válasz kialakulását idézheti elő az arra genetikailag hajlamos egyénben, amely hozzájárul a vírus okozta különböző szövődményekhez az autoimmun betegségben szenvedőknél, és abban nem érintettek esetén egyaránt.

Az akut tünetek mellett néhány Covid-19 fertőzött még hónapokkal a kezdeti fertőzés után is különböző tüneteket panaszol, mint

  • tartós fáradtság,
  • fejfájás,
  • légszomj,
  • szaglászavar,
  • izomgyengeség,
  • ködös tudat,
  • szívdobogás érzés,
  • bőrtünetek és
  • emésztési zavarok.

A tünetekért, amelyek jelenlétét long-Covidnak neveznek, a vírus által kiváltott túlzott gyulladásos válasz felelős.

A legújabb kutatások szerint a Covid-19 új autoantitestek kialakulását eredményezheti a szervezetben, amelyek potenciálisan ártalmasak, közvetlenül károsíthatják a szerveket, fokozott véralvadást, érgyulladást, szövetkárosodást okozhatnak és jelenlétük szerepet játszat a hosszan tartó Covid tünetek kialakulásában.

Sokkal többen szenvedhetnek a hosszú Covid tüneteitől
Egy kutatás szerint akik 2019 decembere óta elkapták a Covid-19-et, legalább a fele, „hosszú Covid" tünetektől szenved, a gyógyulást követő hat hónapban is. Elolvasom

A fentiekből következik, hogy Covid-19 fertőzés esetén a vírus akut tüneteinek kezelése mellett, autoimmun betegeknél az autoimmun alapbetegség rosszabbodásával, valamint a hosszan tartó Covid tünetek kialakulásával is számolni kell, amelyek komplex kezelési stratégiát igényelnek.

Minden autoimmun beteg számára (is) ajánlott a megfelelő védelem, a higiénés szabályok betartásaForrás: 123rf.com

Az említett rizikófokozódás miatt minden autoimmun beteg számára ajánlott a megfelelő védelem, a higiénés szabályok betartása, valamint a védőoltás, a különböző típusú vakcinák leiratában szereplő korlátozásoknak figyelembevételével.

A Covid-19 és az autoimmunitás
Bár az autoimmun betegség pontos háttere még mindig ismeretlen, vannak olyan tényezők, amelyek feltételezhetően hozzájárulnak az autoimmun betegségek kialakulásához. Elolvasom