6 lépés, ami mindenkinek segít a sikeres fogyókúrában

Talán nincs olyan ember, aki legalább egyszer az életében ne kezdett volna bele valamilyen fogyókúrás módszerbe. A testsúllyal való harc a nőket és a férfiakat is érinti, sokszor már tinédzser kortól kezdve. Min múlik egy sikeres fogyókúra, melyek a legnagyobb hibák, amiket elkövetünk, és hogyan maradhat tartós az ideális testalkat? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ.

1. Hozd meg a döntést, hogy fogyni akarsz!

Sokan már ott elrontják, hogy nem akarják eléggé a fogyást. Belekezdenek „divatból", vagy mert a párjuk/családjuk azt mondta: ideje lenne fogyni". Célszerű megfogalmazni, hogy miért szeretnél fogyni, mi a célod vele és milyen ideális testsúlyra vágysz. Ezek nélkül el se kezd, mert ha hiányzik a motiváció, az eredmény sem lesz meg.

Az örökös harc a kilókkalForrás: 123rf.com

2. Ne akarj két hét alatt lefogyni!

A „rapiddiétának" nem sok értelme van. Ugyan eltűnik ilyenkor néhány kiló, de az nem a testzsírból megy le, hanem az elraktározott vízből és szénhidrátokból. Ezek a kilók jönnek akár többszörösen és gyorsan vissza, a jojó-effektus pedig nem csupán elkeserítő, de hosszútávon káros a szervezet számára. A heti 1 kiló fogyás az ideális, ezért légy türelmes!

3. Nem kell, hogy állandóan éhes legyél

Sőt, kifejezetten rossz, ha éhezel. A szervezetnek a fennmaradáshoz energiára van szüksége. Koplalás vagy éhezés következtében vészüzemmódba kapcsol, elkezd raktározni, ezáltal akár 20–25 százalékkal is csökkenhet az alapanyagcseréd. Nem kell megvárnod, amíg kopog a szemed az éhségtől, próbáld ki a „keveset, de többször" módszert. Ajánlott a napi 5 étkezés, csak ne púpozd az ételt. Használj kisebb tányért, nagyobb poharat. Minden étkezés előtt igyál meg egy pohár vizet!

4. Kerüld a „mű" ételeket!

Az sem mindegy, hogy mit eszel, válts egészségesebb kajákra! Kerüld a cukrozott, kész-, félkész ételeket! Próbáld meg kiiktatni a gyorséttermi menüket, a magas kalóriaszámú ételeket – mint a pizza, a hamburger, a fehér kenyér, a sütemények – és részesítsd előnyben a zöldségeket, a tojást, a halat, a sovány húsokat. Fogyassz vitaminokat és természetes étrend-kiegészítőket, melyek nem csak segítik a fogyást, de létfontosságúak a szervezet optimális működéséhez.

Az ideális a heti 1 kilós fogyás, ezért légy türelmesForrás: 123rf.com/Lev Dolgachov

5. Fogalmazd át magadban a fogyókúra szót

Ha tartós fogyást szeretnél elérni, gondold végig a fogyókúra szót. Jelentése szerint ez egy kúra, ami maghatározott ideig tart. De mi lesz utána? Amennyiben valóban sikeresen akarsz fogyni, akkor egész életen át tartanod kell, ez pedig már életmódváltás. Találd meg azokat az egészséges ételeket, amelyek neked bejönnek, változtass a szokásaidon, és tarts ki mellette. Ez nem azt jelenti, hogy soha többet nem ehetsz pizzát vagy sült krumplit. Dehogynem! A legjobb fogyókúrában a hangsúly a mértékletességen van.

6. Ne egyedül csináld!

Sikeresebb lehet egy házi fogyókúra, ha a párod/barátod/házastársad is veled együtt csinálja. Ha együtt szabadultok meg a hizlaló ételektől, ha együtt követitek a kalóriatáblázatot, ha közösen indultok el mozogni, akkor máris van egy plusz támaszod. Ne gátoljon ebben az, hogy a férfiak általában könnyebben dobálják le plusz kilóikat, örülj az ő sikerének is. Persze nem kell mindent együtt csinálni, de ha élvezitek a páros életmódváltást, az jótékony hatással lesz a kapcsolatotokra is.

Nem létezik diétás varázsszer
Mindenki életében eljön az a pont, amikor le akar dobni magáról pár kilót, vagy akár többet is. Erre az általános igényre már egy egész iparág épült. Csodaszereknek, varázskúráknak kikiáltott termékekkel és a tuti titkokat feltáró módszerekkel kívánják a nagy elhatározást támogatni. Elolvasom