Ragyogás és egészség: ezért fogyassz matcha teát!

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a zöld színű ital, de kevesen tudják, hogy mennyi pozitív egészségügyi hatása van. Összeszedtük, hogy mi mindenben segíthet akár csak egy csésze matcha tea elfogyasztása!

Miben más, mint a többi tea? A matcha egy zöldtea fajta, mely úgy készül, hogy a camellia sinensis növény még fiatal tealeveleit por állagúvá darálják, majd ezt oldják fel forró vízben. Jessica Cording táplálkozási szakember így nyilatkozott a Women's Health Magazine-ban:

A matcha tea ugyanazokat az egészségügyi előnyöket nyújtja, mint a zöldtea, csak megtöbbszöröződve.

Ez alatt azt értette, hogy egyetlen csésze matcha tea tápérték és ásványi anyagok szintjén felér 10 csésze zöldteával, hiszen a zöld por 137-szer több antioxidánst tartalmaz a Matcha Source adatai szerint. Az átlagos zöld tea a levelek áztatásával készül, viszont a víz egyedül a tealevelek pozitív hatásainak csak egy kis részét tudja kivonni, a többség a levelekben marad felhasználatlanul. Mivel a matcha por az egész tealevél ledarálásával készül, magába tudja zárni a tealevelek összes jótékony hatását.

A kiegyensúlyozott egészség fenntartását segítő italok között a matcha hatásai páratlanok.Forrás: Pixabay

A matcha előnyei

A matcha tea gazdag különféle rostokban, vitaminokban, klorofillban, C-vitaminban, szelénben, krómban, cinkben és magnéziumban is, emellett természetes méregtelenítő hatása van a szervezetben. A matchában található antioxidánsok megakadályozhatják a daganatok növekedését és enyhítik a stressz káros hatásait, amelyek másképp súlyos betegségek kialakulásáig fajulhatnak, a HealthLine adatai szerint például elősegítik a rákos sejtek halálát is. Mivel koffein található benne, zsírégető hatása is van és fokozza az anyagcserét.

Általában egy csésze tea elkészítéséhez 1 teáskanál matcha port használnak, amiben 70 milligramm koffein található, mely hasonló egy eszpresszóhoz, a többi tea koffeintartalmához képest pedig jóval magasabb. A matcha és a kávé közötti különbség az energia lecsengésében nyilvánul meg, hiszen a kávé rövidebb ideig, de nagyobb intenzitással emeli meg a szervezet energiaszintjét, a matcha tea viszont hosszabb időre osztja el ugyanazt az energiamennyiséget, így egy csészétől akár 4–6 órányi plusz energiát is kaphatunk.

A kiegyensúlyozott és egészséges életmód fenntartását segítő italok között a matcha hatásai páratlanok. Minél több antioxidánst viszünk a szervezetünkbe, annál jobban lesz felszerelve a betegségek elleni küzdelemben, tehát egy csésze matcha tea elfogyasztása nem más, mint ajándék magunktól magunknak.