A csokoládé lenne az új gyümölcs?

A kakaóbab "szupergyümölcs" – legalábbis a Chemistry Central Journal amerikai vegyész szaklap szerint. A kakaópor ugyanis egy cikk szerint több antioxidánst tartalmaz, mint a legnagyobb szabadgyökfogó kapacitással rendelkező gyümölcsporok.

Az amerikai csokoládégyár, a Hershey Egészség és Táplálkozási Központja munkatársai a kakaópor és a gyümölcspor antioxidáns-tartalmát hasonlították össze. Azt találták, hogy a kakaópor szabadgyökfogókapacitása nagyobb, mint a gyümölcsporé, aminek hátterében szerintük az áll, hogy a kakaóporban több a flavanol.

A kutatók ezután egy fogyasztási egység étcsokoládé, kakaó, forró csokokoládé és nagy antioxidáns-tartalmú gyümölcsök (gránátalma, áfonya, acai bogyó) levének szabadgyökfogó kapacitását hasonlították össze. Úgy találták, hogy a kakaótartalmú élelmek flavanoltartalma magasabb, mint a vizsgált gyümölcsleveké – kivéve a forró csokoládéé, amelynek hasznos tápanyagai nagyrészt elvesznek.

A kutatók azt találták, hogy a kakaótartalmú élelmek egy részének magasabb a flavanoltartalma, mint a vizsgált gyümölcslevekéForrás: 123rf.com

A flavonoidok dicsérete

A szabadgyökfogó flavonoidok, amelyek közé a flavanol is tartozik, lassítják a szervezet öregedési folyamatait, segítenek a bőrt érő sugárzások káros hatásainak kivédésében, valamint az egészséges bőrszín kialakításában. További lehetséges előnyük – amelynek mélyebb megismerése érdekében kutatások folynak – az immunrendszer működésének erősítése.

Ezen túl vizsgálják asztma- és allergiaellenes, vírus- és baktériumölő, valamint májvédő hatásukat is.

Ismert az is, hogy a flavonoidok befolyással vannak a hajszálerek rugalmasságára és áteresztőképességére.

Ez utóbbi adottságukat már Szent-Györgyi Albert is felismerte és a flavonoidokat együttesen P-vitaminnak nevezte el az angol permeability (=áteresztőképesség) szó alapján.

A mostani vizsgálat értékét kisebbíti, hogy egy csokoládégyár végezte a vizsgálatokat, és természetesen nem azt jelenti, hogy a csokoládé általában egészségesebb a gyömülcsöknél.

Stressz ellen igyunk kakaót!
Egy csésze kakaó vagy forró csokoládé tökéletes kísérője lehet a hűvösebb napoknak. Az ízélményen túl a legfrissebb kutatások szerint egy pohárnyi adag elfogyasztása segít a stresszel is megbirkózni. Elolvasom