Céklalé mindenkinek – főleg a sportolóknak és az időseknek

A céklalé fokozza a sportolók teljesítményét, javítja az idős emberek fizikai állapotát és kortól függetlenül ajánlott a szív-, és érrendszeri betegségben szenvedő emberek számára.

A céklalé az elmúlt évtizedben nagy karriert futott be a sportolók körében, miután az angliai Exeter Egyetem kutatói azt találták, hogy rendszeres fogyasztása az állóképességet akár 16 százalékkal növelheti. Nagy-Britanniában az atlétáktól kezdve a Premier League focistákon át a kerékpárosokig szinte minden sportág képviselői körében rövid időn belül elterjedt a céklalé-fogyasztás.

Cékla dzsúsz, az egészséges lila léForrás: 123rf.com

Az Exeter Egyetem legújabb, a Peninsula Orvosi Egyetemmel közös kutatása szerint azonban a lila lé fogyasztása nem csak a sportolók számára előnyös. A Journal of Applied Physiology című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy alacsony intenzitású mozgást végzők (például gyalogló idősek) esetében a céklalé milyen élettani hatással bír. A kardiovaszkuláris betegségekkel küzdők számára ugyanis – mivel nem képesek elegendő mennyiségű oxigént felvenni – az olyan egyszerű mozgások, mint a gyaloglás is nehézséget jelenthetnek.

A rendszeresen céklalét fogyasztóknak a kísérlet szerint kevesebb oxigénre volt szükségük a gyalogláshoz, konkrétan 12 százalékkal kevesebbre.

A jótékony hatás hátterében az áll, hogy a zöldségben lévő nitrátok tágítják az ereket és csökkentik a vérnyomást.

Ezen túl a cékla hat az izomszövetekre is: csökkenti az izmok mozgás közbeni oxigénszükségletét.

A nitrátok szerepét a kutatók úgy igazolták, hogy a tesztalanyok egy részének céklalét, másik részének viszont ízre ugyanolyan, ám nitrátoktól mentes lét adtak. A vizsgálatból egyértelműen látszott, hogy a pozitív hatás a céklalében található nitrát eredménye.

A kutatók szerint élettani hatásai miatt a céklalé nem csak az idősek számára előnyös, ennek a zöldségnek a leve életkortól függetlenül minden szív- és tüdőbetegségben szenvedő ember fizikai állapotát javíthatja.

 

KVÍZ: Mennyit tudsz az ősz vitaminbombáiról?
Az őszi időszakban még jobban oda kell figyelnünk egészségünk védelmére, hogy ne csak a koronavírust, de minden más betegséget is távol tartsunk. Ennek a kulcsa az erős immunrendszer, amit pedig a gyakori zöldség- és gyümölcsfogyasztás alapoz meg. Elolvasom