Mire lehet jó egy rövid böjt?

A mértékletes evés igazoltan meghosszabbítja az élettartamot, de előnyös hatásúak a teljes ételmegvonással járó rövid böjtök is, akinek egyénileg nem ellenjavallott ez a módszer. Túlzásba azonban ne vigyük, mert három nap után már pusztulnak a bélbolyhok. Mi történik koplalás során a szervezetben?

A szervezet már néhány napos ételmegvonás esetén megkezdi tartalékai lebontását. Legelőször a zsírt, mert szervezetünk azt képes a legkönnyebben nélkülözni. Ha elfogynak a zsírraktárok, következnek az izmok és más fehérjék. A harmadik lépcsőben a csontok leépítése történik, utolsó lépésként pedig az idegrendszer és az agy kerül sorra. A teljes éhezést egyébként az egészséges szervezet sokáig bírja: egy boxer kutyáról feljegyezték, hogy 104 napig, egy IRA-terroristáról pedig, hogy 63 napig élt étel nélkül, vizet azonban fogyasztva.

Önkéntes éhezés – de medig szabad?

Aki önként szánja rá magát éhezésre, nem szabad, hogy eljusson az izombontásig, nőknél pedig a ciklus leállása a mérföldkő. Ez utóbbi akkor következik be, amikor a testzsír 18 százalék alá esik – sportolónőknél, anorexiásoknál gyakori jelenség. Ezért a nőknek leginkább két mutatót kell figyelniük fogyókúra során: egyrészt, hogy testtömegindexük ne essen 18 alá, másrészt hogy a testzsír-százalékuk ne csökkenjen ugyancsak 18 százalék alá. (A két érték egybeesése csak véletlen.)

A rövid időre, egy napnál nem hosszabb, tervezett böjt előnyös lehetForrás: 123rf.com

 Csökken a vérnyomás, felszabadulnak a mérgek

Az éhes ember gyomrának falában a grelin elnevezésű hormon termelődik, amely hatást gyakorol a szívre és az érrendszerre is. A hormon hatására a szervezet egyfajta takarékos üzemmódra áll rá: a szív lassabban ver, az erek a tágassága csökken, mérséklődik a vérnyomás.

Az éhezés együtt jár a szervezetünk által tárolt mérgek felszabadulásával is. A májban gyakorlatilag minden zsírban oldódó méreg felhalmozódik, és amikor a testzsír már lebontásra került, és megkezdődik a májban lévő zsírok bontása is, ezek a mérgek felszabadulnak.

Ugyancsak sok mérget, többet között ólmot raktároznak a csontok. Amikor éhezünk, a vér pH-értéke alacsonyabb (savasabb) lesz, aminek hatására megindul a csontokból az ólom kioldódása. A vér savassága ellen, illetve a felszabaduló káros anyagok bélben való megkötésére drasztikus fogyókúrázóknak kalciumpótlás javasolt.

A rövid – fél-egy napos – böjt előnyös lehet

A kíméletes, nem túl hosszú idegi tartó ételmegvonás egyik előnyös hatása, hogy az alatt a szervezetnek nem kell megküzdeni a táplálékallergia kialakulásával.

Korábban azt hittük, hogy az egy különleges dolog, hogy valamelyik ételre allergiások vagyunk. Az új elméletek szerint azonban inkább úgy tűnik, hogy a szervezet minden másodpercben, minden falat fehérjével megküzd, hogy az ne váljon allergénné. Mozgósítja az immunrendszert, a nyirokrendszert, ellenanyagot termel, és ha a védelmi rendszerbe csak egy-két hiba becsúszik, allergiás reakció lép fel. Mértékletes koplaláskor azonban az egész rendszer átmenetileg pihen, így a fél-egy napos böjtök egyértelműen hasznosak. Mivel a hús erős antigén hatású fehérje, húsmentes böjt során a szervezet védekező rendszerre komoly "kimenőt" kap.

A túl hosszú koplalás nem ajánlott,

mert egy-két nap után a bélbolyhok elkezdenek sorvadni, a bélflóra kiürül, tönkremegy. Az ételmegvonást követően fokozatosan kell újra építeni a bélflórát.

Így találd meg a számodra megfelelő étrendet
Testi és mentális egészségedre hatással van, hogy mit eszel. Akár fogyni szeretnél, akár fizikai és lelki jóllétedet támogatni, fontos, hogy megtaláld a számodra megfelelő étrendet. Elolvasom