Hány kilót hízik az, aki leszokik a dohányzásról?

Nem törvényszerű, de a legtöbb embernél igaz, hogy a dohányzásról történő leszokás súlygyarapodást okoz – többet is, mint azt eddig gondolták. Ez azonban senkit ne tartson vissza a nagy elhatározástól: sokkal több előnye van a leszokásnak, mint amennyi kellemetlenséggel a súlynövekedés jár.

A dohányzásról való leszokás átlagosan 4-5 kilogrammos testsúlynövekedést eredményez, és a plusz kilók zöme az első három hónapban kúszik föl. A hízástól való félelem sokakat – elsősorban a nőket – visszatarthat a leszokástól, pedig a cigaretta letételének messze több egészségügyi haszna van, mint amennyi gondot ez a pár fölös kiló okozhat – derül ki a bmj.com szakmai portálon megjelent tanulmányból.

Ha elhagyod a cigarettát, tégy a plusz kilók ellen!Forrás: 123rf.com

Francia és brit szakemberek 62 korábbi kutatás eredményeit áttekintve vizsgálták a dohányzással felhagyó emberek súlyának változását leszokást követő 12 hónapban. A résztvevők egy része nikotinpótló kezeléssel tudott megszabadulni káros szenvedélyétől, a többiek kezelés nélkül tették ezt – az eredmények szempontjából azonban nem volt számottevő különbség a két csoport között.

A vártnál többet híztak a leszokók

A kutatásból az derült ki, hogy a mindenféle segítség nélkül leszokók a harmadik hónap végére közel 3 kilót híztak a leszokás előtti testsúlyukhoz képest, de fél év elteltével már 4,2 kilóval, a leszokás első évfordulóján pedig 4,7 kilóval mutatott többet a mérleg.

Ez jóval nagyobb súlygyarapodás, mint a leszokási tájékoztató füzetekben említett 2,9 kilogramm, és mindenképpen meghaladja azt az értéket (2,3 kg), amelyet a legtöbb dohányos nő még elfogadhatónak tart. A résztvevők 13 százaléka ráadásul több mint 10 kilót hízott egy év alatt, igaz, közel ugyanennyien fogytak a leszokás után, ami tovább árnyalja a korábban csak a súlyváltozás átlagára fókuszáló összképet.

Az eddigi vizsgálatok alábecsülték a leszokást követő súlynövekedés mértékét, ezért nem is kapott megfelelő hangsúlyt a probléma. Bizonyára kevesebben híznának leszokás után, ha az orvosok kezdettől fogva táplálkozási tanácsokkal is segítenék a leszokás mellett döntő pácienseket – vélik a szerzők. Abban azonban egyetértenek, hogy

 

a leszokás után felszedett kilók sokkal kevesebbet ártanak, mint amennyit a cigaretta.  

Az erősebb és ellenállóbb szervezet számára a mindennapi testedzés is bevállalhatóbb. Az egészséges nasikkal és néhány étkezési trükkel tovább turbózhatod a fogyókúrát, hogy végül nem csak csinos, de fizikai és lelki jóllétnek örvendő emberré válhass. 

Már csecsemőkorban öregít a dohányfüst
A passzív dohányzás a csecsemők szervezetében gyorsabb öregedést okoz. A terhesség alatt és a csecsemőként kapott káros füst felgyorsíthatja a biológiai órát. Elolvasom