3 apró trükkel sikeresebb a fogyókúra

Amerikai szakemberek azt tanácsolják a fogyni vágyóknak, hogy vezessenek étrendnaplót, ne hagyjanak ki főétkezéseket és kerüljék az éttermeket.

A fogyni vágyók számtalan otthoni módszert vagy csodadiétát kipróbálva igyekeznek megszabadulni súlyfeleslegüktől, pedig úgy tűnik, a siker egészen apró dolgokon múlhat. A leggyakoribb fogyókúrás stratégiákat vizsgálva a Fred Hutchinson Rákkutató Központ szakemberei megállapították, hogy sikeresebb a diéta akkor, ha valaki pontos étrendnaplót vezet, nem hagy ki egy főétkezést sem, és kerüli az éttermeket – főleg ebédidőben.

A kis mintaszámú kutatásban 123, 50 és 75 év közötti nő vett részt. Testtömeg-indexük a vizsgálat kezdetekor átlagosan 31,3 volt, tehát elhízottnak számítottak. Az egy évig tartó kutatás végére a résztvevők átlagosan testsúlyuk 11 százalékától szabadultak meg, de

társaiknál közel 3 kilóval többet fogytak azok, akik rendszeres étrendnaplót vezettek.

 

A kalóriaszámláló applikáció és az étrendnapló is a tudatosságot adja a fogyáshozForrás: 123rf.com

Az eredményekből az is kiderült, hogy aki a három főétkezés közül egyet sem hagyott ki, közel 4 kilóval többet fogyott társainál. Ennek egyszerű a magyarázata: egy főétkezés kihagyása után az ember "kiéhezve" várja a következő evési lehetőséget, amelynek során nagy eséllyel túleszi majd magát.

Célszerű kerülni az éttermeket

Az éttermek a fogyni vágyók számára szintén veszélyes terepnek bizonyultak, hiszen ebben az esetben nehezen lehet meghatározni a bevitt kalóriamennyiséget, nem lehet kiszűrni a rejtett kalóriákat. Azok a résztvevők, akik hetente legalább egyszer étteremben ebédeltek, kevesebbet fogytak, mint a többiek, és minél gyakrabban evett valaki étteremben, annál kevesebb volt a leadott kilók száma.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy mostani vizsgálatuk – számos korábbihoz hasonlóan – ismét azt erősítette meg, hogy a legjobb fogyókúra és a hatékony súlyvesztés egyik kulcsa az elfogyasztott napi energiamennyiség csökkentése, nem pedig a bevitt táplálék összetétele. Annyi azonban biztos, hogy a

hosszú távú súlycsökkentés nem képzelhető el rendszeres testmozgás nélkül  

– derült ki a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics szaklapban megjelent tanulmányból.