Melyek a legjobb koleszterincsökkentő élelmiszerek?

A tartósan magas koleszterinszint többek között azért veszélyes, mert az érelmeszesedés kialakulásának első számú kockázati tényezője. A koleszterinszint általában sikeresen csökkenthető étrendi és életmódbeli változtatásokkal (orvossal történő egyeztetés alapján): a zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag táplálkozás, rendszeres testmozgás, valamint a stressz csökkentése jótékonyan hat a koleszterinszintre.

Az általános tanácsok mellett amerikai dietetikusok összegyűjtötték és közreadták a kutatásokon alapuló, koleszterinszintet leginkább csökkentő élelmiszerek listáját.

1. Teljes kiőrlésű gabonafélék és zab

Egy öt évig tartó, az érelmeszesedést is vizsgáló kutatás kimutatta, hogy a teljes kiőrlésű gabonaféléket leggyakrabban fogyasztóknál a leglassabb az erek falvastagságnak növekedése.

2. Áfonya

Az áfonya a benne lévő pterosztilbén nevű vegyület miatt a gyógyszerekkel összemérhető mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul jóval kevesebb mellékhatása van. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy az áfonyában lévő antioxidánsok (pl. antocianinok) a "rossz" (LDL-) koleszterinszintet igen hatékonyan csökkentik.

3. Olajos magvak

Naponta egy kis marék olajos mag elfogyasztása csökkentheti az összkoleszterin- és az LDL-koleszterinszintet, valamint növelheti a jó (HDL) koleszterin szintjét.

4. Csokoládé

Örömhír a csokirajongóknak, hogy az étcsokoládé többek között a koleszterinszintet is javíthatja. Célszerű a mesterséges édesítőktől és tejtermékektől mentes, minél magasabb kakaótartalmú fajtákat választani.

5. Olívabogyó, olívaolaj és avokádó

A bennük lévő telítetlen zsírsavak védhetnek a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, valamint csökkenthetik a rossz és növelhetik a jó koleszterin szintjét.

Az olivaolajban lévő telítetlen zsírsavak csökkentik a rossz és növelik a jó koleszterin szintjét.Forrás: 123rf.com

6. Lenmag és lenmagolaj

A szakemberek szerint a lenmag és a belőle készült olaj védi a szívet és javíthatja a koleszterinszintet. Tegyél egy evőkanál őrölt lenmagot kedvenc süteményedbe vagy joghurtodba!

7. Szójatermékek

A jó minőségű szójatermékek (pl. tofu vagy edamame bab) önmagukban ugyan nem csökkentik a koleszterinszintet, de a húst helyettesítve mindenképpen egészséges fehérjeforrást biztosítanak.

8. Leveles zöldségek

A zöld színű leveles zöldségek, (pl. spenót vagy fodros kel) rendkívül rostdúsak, emellett igen sok bennük a koleszterinszintet csökkentő lutein nevű karotinoid, amely gyulladásgátló hatása révén segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását is.

9. Tengeri alga (chlorella)

Itthon is kaphatóez az omega-3 zsírsavakban igen gazdag algafajta, amely por formájában az ételekbe keverve fogyasztható, és hatékonyan csökkentheti a koleszterinszintet.

A dietetikusok hangsúlyozzák, hogy a magas koleszterinszint nem az egyedüli oka a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, ám mindenképpen hozzájárul ahhoz. Éppen ezért célszerű rendszeresen ellenőrizni a koleszterinszintünket, és megfogadni az étrend átalakítására vonatkozó tanácsokat.

Ezek lehetnek a szívinfarktus fő okai
A magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a dohányzás egymás hatásait felerősítve vezetnek szívinfarktushoz. Elolvasom