Válassz élelmiszert megfontoltan!

Aki már főzött valaha, jól tudja milyen nagy feladat maga a bevásárlás, a megfelelő alapanyagok beszerzése is. A friss, allergénektől mentes, megfelelően tárolt hozzávalókból ízletesebb az étel. Az élelmiszer-biztonsági szabályok betartása nem csak a gyártók, üzletek, vendéglők szempontjából fontos, a vásárlóknak is oda kell figyelni az előírásokra. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemzetközi kampányt indított a tudatos élelmiszerválasztás népszerűsítésére.

Az Európai Unió összes tagállamára kiterjed a tudatos élelmiszer választást elősegítő EFSA-kampány. A projekt alapvető célja, hogy a fogyasztókkal is megismertesse és megértesse, mennyire fontos az élelmiszer-biztonságban a tudományos tevékenység és hogy ez a munka hogyan segíthet nekünk a tudatos, egészséges és biztonságos vásárlásban.

A kampányból azt is megtudhatjuk, hogy melyek is pontosan a termékekben lévő adalékanyagokForrás: 123rf.com

Praktikus tanácsokat kapunk

A kampány emellett rengeteg praktikus tanácsot is ad a fogyasztók számára. Megtudhatjuk többek között, hogy mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között, hogy az első az élelmiszer biztonságos fogyasztását jelzi, míg a második az élelmiszer minőségére utal. Kiderül, hogy mi az ételeknél a biztonságos tárolási hőmérséklet, hogy milyen információkat találhat a vevő az élelmiszerek címkéjén, és hogy melyek is pontosan a termékekben lévő adalékanyagok. Így már csak egy jó szemüvegre lesz szükség, hogy a sokszor rendkívül apró betűvel nyomtatott információk között is magabiztosan el tudjon igazodni az amatőr szakács.

Az uniós program weboldalán elérhető a kampány teljes eszköztára magyar nyelven, mely számos információt tartalmaz, mindenkinek megkönnyítve ezzel az ismeretek megszerzését és az élelmiszer-biztonság kampányhoz való csatlakozást.

Az új európai kampányt a hazai élelmiszer-biztonsági hatóság, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) is támogatja.